Skautské klubovny se stěhují na okraj Brna. Za dětmi

Brno – Centrum jihomoravské metropole se vylidňuje. A s odcházejícími dětmi se přesouvají i ti, kdo s nimi pracují, například skautské oddíly. Jen v Brně vzniklo v minulých třech letech sedm nových oddílů v expandujících obcích okolo města. Skauti přiznávají – bez přizpůsobení situaci bychom jen těžko přežili.

Skautský oddíl bez dětí nemá smysl. Proto se teď brněnští skauti „stěhují“ spolu s mladými rodinami na okraj města, kde zakládají nové oddíly. „V samotném centru Brna je zhruba 10 kluboven, které si konkurují. Pokud by skauti z centra nezakládali své oddíly i na periferii, měli by velké existenční problémy,“ potvrdil člen Brněnské rady Junáka Ivo Brzobohatý. 

Například v městské části Královo Pole působí hned tři skautská střediska. Dvě z nich už pro nedostatek dětí zakládají své oddíly i jinde. Třeba středisko Kompas, které má od roku 2010 své členy i v Ivanovicích a Medlánkách. „Jsme si také vědomi stále sílící konkurence mezi jednotlivými volnočasovými aktivitami v městských částech blíže centru Brna. Současně vnímáme i postupné stěhování mladých rodin ze středu na okraj města a fakt, že dnes už školáky pro své aktivity nenajdete v centrálních městských částech, ale naopak na okraji, kde nově vznikající celé ulice či městské části,“ řekl vůdce střediska Kompas Martin Hovorka. 

V celém okrese Brno-město je 2 254 skautů, z toho 1 573 je dětí. Skauti z nově založených oddílu tvoří 10 % celkového počtu. Zatímco v roce 2010 bylo v nově založených oddílech 48 mladších členů, letos už je to 158. Na celé jižní Moravě je 47 skautských středisek.

Nově vznikající zástavba taky ne vždy nabízí mladým rodinám dostatek zázemí, ať už jde o školky, kroužky nebo třeba dětská hřiště. I tohoto faktu jsou si skauti vědomi. „Chceme nabídnout dětem příležitost trávit smysluplně svůj volný čas v partě skautů i tam, kde třeba okolí v místě bydliště mnoho volnočasových aktivit nenabízí,“ dodal Hovorka.

V posledních několika letech navíc vedení Junáku přizpůsobilo nabídku aktivit zájmům současných dětí. „Zmodernizovali jsme program, takže děti například jezdí na rafty, zkouší horolezectví nebo pracují s GPS. Ideály a výchovné cíle ale zůstaly stejné,“ popsal změny předseda Krajské rady Junáka Pavel Blažík.

Stěhováním základen blíž k dětem i změnou programu si Blažík vysvětluje celkový nárůst množství skautů. „Na jižní Moravě i ve zbytku republiky přibývají členové. V Jihomoravském kraji stoupl počet členů za posledních pět let o tisíc,“ dodal Blažík.

Pomáhají osobní kontakty i radnice 

Skauti nejčastěji rozšiřují svoji činnost do míst, kde mají už nějaké zázemí. Třeba v podobě bývalého či současného vedoucího, který ve čtvrti bydlí. „V obou začátcích jsme měli v místě 'svého člověka', na kterého jsme se obraceli s prosbou o radu. Člověk znalý místního prostředí vám dobře poradí a jeho kontakty mohou pomoci otevírat dveře, na něž byste možná museli dlouho klepat,“ potvrdil Hovorka. 

Skautům a jiným volnočasovým kroužkům často pomáhají i radnice, které jsou si většinou dobře vědomy nedostatečné infrastruktury v nově vznikajících částech obce. V Ivanovicích tak například radnice poskytuje skautům prostory s výraznou slevou. Díky podpoře vedení Bystrce se zase tamním skautům podařilo vybudovat už stávající klubovnu, teď radnice nabídla pomoc i se zřízením klubovny v části Kamechy, kde roste sídliště s celkem dvěma tisíci nových bytů. „Jsou tam převážně mladí rodiče s dětmi, takže je to výhodná lokalita pro práci s mládeží,“ vysvětlil důvod umístění vůdce střediska Vrbovec Pavel Ondráček. Podle něj skautu radnice nabídla pomoc zejména kvůli dobrému jménu, které si tento spolek v Bystrci vybudoval.

Vstříc vychází radnice skautům i jinde. Například proto, aby děti za volnočasovými aktivitami nemusely dojíždět jinam. „Ochotné pomoci jsou zejména radnice v obcích kolem Brna, kde zastupitelé často pomohou skautům třeba najít klubovnu. Naopak problém je najít klubovnu v klasických satelitech, kde developeři s takovýmito prostorami nepočítají,“ uzavřel Brzobohatý.

Skauti v Česku

Junák – svaz skautů a skautek ČR sdružuje 45 tisíc dětí a mladých lidí. Je tedy největší výchovnou organizací v republice. Letos uplynulo 100 let od prvního skautského tábora, na který vyrazil s několika chlapci zakladatel české skautské tradice Antonín Benjamin Svojsík. Na čas strávený ve skautském oddíle může jen v Česku vzpomínat téměř milion lidí, kteří skautingem prošli. Mezi nimi řada známých osobností jako herečka Anna Geislerová, kněz Tomáš Halík či spisovatel Jáchym Topol.

Vydáno pod