Strážníci mají ve vyloučených lokalitách k ruce pomocníky

Rvačka mezi Romy a extremisty před čtyřmi týdny, tři lidé skončili v nemocnici. Pro Havířov - Šumbark typický scénář. Zloději kovů v Ostravě. Ostravská radnice slibuje deset tisíc korun tomu, kdo podá policii jakékoliv informace vedoucí k dopadení viníků, protože za první pololetí letošního roku už z ulic zmizela stovka kanálových poklopů. Ode dneška by už takových situací mělo být míň. Nástup do práce hlásí asistentky prevence kriminality.

Denisa Kolárová a Valentýna Pokutová mají zamezit potyčkám, ničení majetku nebo záškoláctví. Jejich lokalita – Šumbark a Horní Suchá. Mají lidem domlouvat. Na svých bedrech toho ale nesou daleko víc. Bezplatně lidem pomáhají s administrativními úkony, hledáním práce nebo s problémy s bydlením. Obě určené prostředí znají, vědí, že zdejší obyvatelstvo je většinou romské, ale taky vědí, že zdejší lidé potřebují pomoc.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Projekt asistentů prevence kriminality není nový, vznikl na severu Čech a osvědčil se. Proto jej teď využívá i MS kraj. Do vybraných lokalit nastoupilo 19 asistentů a města věří, že z mapy zločinu zmizí ta nejčernější místa.

Vydáno pod