Poškozený dům v Přerově se bourat nemusí

Dům, do kterého v pondělí narazilo v Přerově nákladní auto, se strhávat nemusí. Rozhodl o tom statik, který budovu zkontroloval. Majitel chce dům začít co nejrychleji opravovat. Podle předběžných odhadů dosahuje škoda čtyř milionů korun. Policisté stále nevědí, proč řidič na přehledném úseku do domu vjel.

Po pondělní nehodě hrozilo, že se nabouraný dům zřítí. I dnes je okolí domu uzavřené.  Statik Josef Navrátil potvrdil, že dům je staticky poškozen a porušen, že je poškozena konstrukce krovů i stropů, ale hlavně, že se dům bourat nemusí. Před odklízením suti a dozdíváním chybějících průčelí bude nejprve nutné zajistit stabilitu nosných zdí.

Majitel chce dům co nejrychleji opravit. Stavební firma by měla na místě začít pracovat do deseti dnů. Všechny náklady na opravu bude majitel domu hradit ze svého, ale protože dům byl pojištěn, měl by dostat peníze zpět.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Proč  řidič nákladního auta na přehledném úseku vybočil do protisměru a naboural do domu, policie stále neví. Zatím v této věci probíhá vyšetřování, proběhlo ohledání vozidla, které bylo zajištěno pro další zkoumání, a byl přibrán znalec z oboru silniční dopravy. Řidič byl v pondělí letecky transportován na specializované oddělení ostravské nemocnice. Momentálně je jeho stav stabilizovaný.

Vydáno pod