Kraj bojuje o peníze na novou zónu

Vysoká nezaměstnanost - to je hlavní důvod, proč chce MS kraj vybudovat další velkou průmyslovou zónu. O část peněz na přípravu požádal vládu. Ministerstvo financí nechce přispět na její přípravu. A tak je možné, že strategická průmyslová zóna na Karvinsku možná nebude. Vedení MS kraje doufá, že ještě vládu o nezbytnosti podpory přesvědčí. Region potřebuje další velkou zónu a hlavně stovky nových pracovních míst.

Vedení kraje neskrývá zklamání, ale vzdát se nechce. Bez peněz od státu se neobejde. Příprava strategické zóny, která má vzniknout na Karvinsku u starého dolu Barbora, vyjde na stovky milionů korun.  Kraj potřebuje novou zónu i proto, že ty stávající budou do tří let zaplněné.

Za vybudování zóny bojuje i samotná Karviná. Kvůli plánovanému rozšíření těžby uhlí hrozí, že odejdou investoři z areálu Nové pole. Tomáš Hanzel, primátor Karviné, upozorňuje, že pro udržení zaměstnanosti a přílivu nových investic a nových firem, je vybudování této průmyslové zóny klíčové.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

MS kraj má podle radních nárok na peníze od státu také proto, že při budování zóny v Nošovicích ušetřila 740 miliónů korun. O penězích na novou zónu by měla vláda rozhodnout do konce prázdnin.