Kvůli kolapsu a nevolnosti z horka ošetřili zdravotníci 30 lidí

Velehrad (Uherskohradištsko) - Poutníky a návštěvníky dnešní bohoslužby na Velehradě potrápily vysoké teploty a ostré slunce. Členové Maltézské pomoci, kteří při cyrilometodějských slavnostech tradičně zajišťují zdravotní péči, dnes ošetřili asi 30 lidí. Většinou šlo o kolapsy a nevolnosti z horka. Žádný vážný případ se ale při Dnech lidí dobré vůle nemusel řešit, nebyla přivolaná ani záchranná služba.

Lidé, kterým bylo nevolno, si většinou přišli odpočinout do stanů zdravotníků. Některé ošetřili dobrovolníci, již procházeli mezi poutníky a kontrolovali jejich zdravotní stav. „Většinou stačilo lidem podat vodu a nechat je zchladit ve stínu,“ řekla Ludmila Bradnová z Maltézské pomoci.

Maltézská pomoc se na vedro připravila, mezi lidmi po celou bohoslužbu procházeli dobrovolníci a nabízeli pitnou vodu, někdy i opalovací krém. Tato preventivní opatření byla podle Bradnové velmi důležitá, bez nich by bylo kolapsů zřejmě více.

Jen několik jedinců ošetřili zdravotníci kvůli horku ve středu - jedna žena musela jít na šití hlavy, byl to však jen malý zákrok. Ve stanech Maltézské pomoci bylo připraveno deset zdravotníků a řada dobrovolníků.

Letošní Dny lidí dobré vůle zahájily jubilejní rok připomínající 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Oslavy vyvrcholí příští rok, kdy na Velehrad pravděpodobně přijede i papež.

Vydáno pod