Zemřela Dolores Šavrdová, žena významného disidenta

Ostrava - Vě věku osmdesáti jedna let zemřela v neděli Doloros Šavrdová. České televizi to potvrdil dlouholetý přítel Šavrdových Tomáš Hradílek. Doloros Šavrdová byla manželka jednoho z nejvýznamnějších ostravských disidentů, spisovatele, politického vězně a signatáře Charty 77 Jaromíry Šavrdy, který zemřel v roce 1988 na následky opakovaného věznění.

Byt Šavrdových v Ostravě-Zábřehu byl asi dvacet let až po Sametovou revoluci centrem protikomunistického odboje a místem setkávání chartistů z Ostravy i okolí. Šavrdová, která v roce 1987 rovněž podepsala Chartu 77, s manželem neúnavně čelila komunistické šikaně, odposlouchávání a pronásledování.

Narodila se 26. dubna 1931 v Brně. Dětství prožila ve Fulneku a v Hranicích na Moravě. Počátkem sedmdesátých let se v Ostravě seznámila s Jaromírem Šavrdou. Byla s ním až do konce jeho života a i po jeho smrti pečovala o jeho odkaz.

Leta po mužově smrti žila sama v bytě v Ostravě-Zábřehu, v poslední době se však její zdravotní stav zhoršil natolik, že musela souhlasit v léčebnou dlouhodobě nemocných.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)