Tišnov odstraňuje nelegální dráhy milovníků freeridu

Tišnov – Dvě závodní dráhy s několika skokánky a dalšími překážkami si nelegálně na kopci Klucanina u Tišnova vybudovali milovníci freeridu – adrenalinové jízdy na kole ve volné přírodě. Jenže podle úředníků z odboru životního prostředí úpravy terénu ohrožují místní stromy. Pracovníci města už začali s odstraňováním překážek.

„První freeridová trasa byla amatérská. Nedošlo tam příliš zásahům do půdního pokryvu a nebyly zde žádné překážky. Člověku to spíše připomínalo cestičku, kterou si turisté zkracují cestu k nedaleké rozhledně. Letos na jaře ale přibyla druhá. Bikeři už začali používat lopatky a udělali si různé zemníky a zatáčky, kterými významně narušovali půdní pokryv,“ vysvětlil Václav Drhlík z Oddělení komunálních služeb města Tišnov důvod, proč se město proti nelegální stavbě rozhodlo zakročit.

Definitivní tečku za tolerováním adrenalinového sportu udělala kontrola zástupců inspekce životního prostředí. Úředníci nařídili dvě nelegální dráhy do 15. července odstranit, jinak by Tišnovu hrozila vysoká pokuta. Zaměstnanci města se do práce pustili dnes. Začali rozebírat překážky a provádět takové terénní úpravy, které by vrátily les do původní podoby.

Václav Drhlík o nelegální dráze pro freeride (zdroj: ČT24)

Na stavbu skokánků si adrenalinoví jezdci brali materiál z lesa a u několika stromů došlo k nevratnému poškození kořenového systému. „Všechny tyto stromy jsou oslabeny – v budoucnu budou mezi prvními, které budou usychat nebo budou napadeny kůrovcem,“ řekl Drhlík.

Město je ochotné s jezdci jednat o jiné trase, tvrdí místostarosta

Dosavadní snaha jednat s příznivci freeridingu o tom, aby trasy na Klucanině přestali využívat, nebyla úspěšná. „Problém je ten, že pokud se domluvíte s jednou skupinou, budou sem jezdit jiné tři bez ohledu na dohodnutá pravidla,“ tvrdil Drhlík.

Vedení města zůstává případnému jednání nakloněno. „Je to momentálně trendová aktivita, ale v místě, kde je dráha nyní, je její provozování nevhodné. Jsme ale ochotní vytipovat jinou lokalitu, kde by se freeride mohl vyvíjet,“ řekl místostarosta Tišnova Radovan Klusák (VV) s tím, že základním předpokladem je ochota protistrany k jednacímu stolu vůbec usednout.

Freeride

Freeride je sport, kde se jezdec snaží předvést efektivní jízdu s triky. Jízdu ve volném terénu si užívají nejen jezdci na kolech, ale také lyžaři. Freeride v České republice je spíše provozován na tratích v lese, které postavili sami jezdci. Po republice je také hodně bike parků, kde se nachází další freeridové tratě plné klopených zatáček, skoků (gapů, dropů apod.).

(zdroj: Wikipedie)