Letní příměstský tábor v Trhovém Štěpánově na Benešovsku

Základní škole v Trhovém Štěpánově začaly dva měsíce klidu bez pravidelného zvonění. Děti se po slavnostním předání vysvědčení rozutekly na prázdniny, řada učitelů a ostatních zaměstnanců nastoupila na letní volno. Budova teď může odpočívat. Nebude v ní ale úplné ticho – do školy přijdou řemeslníci a vymalují některé učebny, chodby a vymění staré tabule za nové, multifunkční.  Jako zázemí využijí školu také organizátoři příměstského letního tábora, který v Trhovém Štěpánově začal v pondělí 9. července.

Děti z regionu Štěpánovska odešly domů na konci školního roku s vysvědčeními, různými diplomy a oceněními většinou přímo ze školy. Žáci deváté třídy ale z městského úřadu, kde se uskutečnilo tradiční symbolické rozloučení s pedagogy a spolužáky. Šestnáct deváťáků dostalo po milých slovech pana třídního učitele Petra Dymáka, paní ředitelky školy Mgr. Květy Kuželové a pana starosty města Ing. Václava Nekvasila šerpu s nápisem „Absolvent ZŠ TŠ“. Takzvaná „malá promoce“ obvykle probíhá za zvuku tónů studentské hymny Gaudeamus igitur. Slavnosti se účastní kromě žáků také rodiče, učitelé a představitelé města, coby zřizovatele školy.

Šerpování deváťáků
Zdroj: ČT24/Josef Korn

Do uplynulého školního roku štěpánovské devítiletky se vešlo ještě spoustu jiných událostí. Škola je pověstná intenzivní a citlivou spoluprácí dětí s učiteli. O tom, že si žáci svých pedagogů váží a uznávají je jako osobnosti, svědčí i úspěchy v celostátní anketě Zlatý Ámos. Ředitelku školy a především srdečnou a obětavou učitelku Mgr. Květu Kuželovou, nominovaly žákyně do 19. ročníku soutěže. Z Prahy pak přivezly krásné bronzové místo regionálního kola, Mgr. Květa Kuželová se tedy letos stala třetí nejoblíbenější učitelkou středních Čech!

Aktivity příměstského tábora
Zdroj: ČT24/Alena Vilímovská

Program pro děti připravila ZŠ v Trhovém Štěpánově společně s místní organizací Sokola i na prázdniny. Letos půjde už o druhý ročník Příměstského tábora. Pro děti, které s mámou a tátou neodjíždějí hned na dovolenou, zůstávají doma, ale nechtějí se nudit, je to skvělá varianta. Uvítají ji i rodiče, kteří musejí do práce, a přesto se svým ratolestem snaží zajistit pěkné a na zážitky bohaté prázdniny. Příměstský tábor pravidelně předčí veškerá očekávání. Jeho popularita také rok od roku vzrůstá, často bývá kapacita zaplněna hned po vyhlášení propozic. I tak se může stát, že přihlášené dítko nemůže nastoupit, proto se neváhejte informovat o volných místech i v průběhu tábora.

Aktivity příměstského tábora
Zdroj: ČT24/Alena Vilímovská

V Trhovém Štěpánově bude Příměstský tábor fungovat v termínech 9. – 13. a 16. – 20. července a cena za jeden týden je 1 000 Kč. První část aktivit má nadpis „Z pohádky do pohádky“, program druhého týdne se jmenuje „Cesta kolem světa“. Na děti čekají výlety plné zábavy, sportu a poznání, dále soutěže dovedností, kvízy nebo naučné a dobrodružné cesty do přírody.

Budova Základní školy Trhový Štěpánov
Zdroj: ČT24/Jaromír Vlček

Eva Vrzalová, Mikroregion Český smaragd