Sobotka: Bradáčovou bych jmenoval

Praha - Kapitola Pospíšil je uzavřená a nemá smysl se k ní vracet. To si myslí 1. místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta republiky Přemysl Sobotka. V Interview ČT24 řekl, že výkonná rada ODS dnes potvrdila Jiřího Pospíšila jako lídra kandidátky v Plzeňském kraji a že má v této roli plnou podporu premiéra Petra Nečase. Nic nového o důvodech odvolání prý ale nezaznělo, Nečas trvá na svých původních argumentech. „Že ta reakce nebyla pozitivní, to víme také. Ale co si budeme namlouvat, je to pravomoc premiéra a on chce, aby tým ve vládě táhl za jeden provaz,“ řekl Sobotka.

Když se koncem minulého měsíce případem zabývalo užší vedení ODS, byli Sobotka a předsedkyně královéhradecké ODS Zdeňka Horníková jediní, kdo odmítli podepsat prohlášení o plné podpoře premiéra Nečase v této věci. „Já osobně typ těchto prohlášení nemám rád a ani dodatečně nebudu nic podepisovat. Myslím si, že jsme demokratická strana a každý máme právo na svůj úsudek,“ prohlásil Sobotka. Uspokojivého vysvětlení se dle svých slov od Nečase ani nyní nedočkal.

S osobou nového ministra spravedlnosti nemá Sobotka problém. „Premiér se takto rozhodl, podle mého názoru je Pavel Blažek osoba odborně i politicky jasná a já nevidím důvod, proč by svou roli neměl zvládnout,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Kdo se bojí Lenky Bradáčové?

Strach některých politiků ze jmenování Lenky Bradáčové do čela pražského vrchního státního zastupitelství je podle Sobotky jen spekulací. On osobně se jí rozhodně nebojí. „Znám ji jen z médií jako pohlednou a hezky oblékanou ženu,“ podotkl. Její jmenování nebo nejmenování je podle něj plně v kompetenci nového ministra. „Já bych ji jmenoval,“ dodal.

Údajná aktivita ministra Miroslava Kalouska při vyšetřování kauzy letounů CASA Přemysla Sobotku překvapila. „Pevně doufám, že to není pravda, protože kdyby to byla pravda, tak je to opravdu velký problém pro pana ministra financí. Zasahovat do otevřených kauz je pro politika nepřípustné,“ řekl. O žádosti o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání v kauze CASA budou podle něj poslanci ODS hlasovat volně podle vlastního svědomí, žádný pokyn z vedení strany nedostanou.