Přípravy na vinobraní jsou ve Znojmě i v Mikulově v plném proudu

Brno – Dvě centra vinařského kraje, dvě vinobraní. Znojmo a Mikulov se připravují na zářijové oslavy sklizně vína. Zatímco v letech 2009 a 2010 obě akce spolupracovaly, dnes si naopak konkurují. Boj o návštěvníky ale bude letos přeci jen menší. Na rozdíl od loňského ročníku se plánované akce nekonají souběžně v jednom termínu.

„Myslím si, že jiné termíny jsou výhodou, lidé mohou navštívit obě města,“ okomentoval odlišná data konání akcí místostarosta Znojma Jan Grois (ČSSD). Obě města dnes na tiskové konferenci odhalila bohatý program, kterým chce návštěvníky přitáhnout.

V Mikulově se vinobraní koná už po pětašedesáté. Letošní novinkou je takzvané vinařské městečko v Kapucínské ulici. „Bude to taková klidová zóna, kde se kombinuje ochutnávka vín a gastronomických specialit,“ vysvětlil starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS). Na náměstí návštěvníky čeká folklorní hudba, naopak v amfiteátru vystoupí známé kapely.

Pálavské vinobraní 7. - 9. září

Pálavské vinobraní láká návštěvníky například na Ready Kirken, Petru Janů, Čechomor, No Name, Eddie Stoilow, Lenku Filipovou, Davida Kollera, Sto zvířat nebo Spirituál kvintet. Návštěvníci se mohou těšit na taky na vystoupení dechových hudeb a cimbálových muzik, chybět nebude ani tady historický průvod. 

Předprodej permanentek začal prvního června a cena vstupenky se liší podle měsíce zakoupení:

červenec 350/320 Kč (plná cena/snížená cena)
srpen 350/320 Kč
září 400/320 Kč

Do Znojma přijede kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka

Ve Znojmě se letos role hlavního organizátora poprvé ujímá Znojemská beseda. Návštěvníci se v rámci 22. ročníku mohou těšit na návrat k tradiční podobě festivalu. „Celkem budeme mít osm scén. Můžete se těšit na historická představení s rytířskými souboji, ale také na moderní žánry,“ popsal ředitel Znojemské besedy Dušan Varga.

Tradiční by měl být také historický průvod, jehož loňská podoba v pojetí pražské pořadatelské agentury řadu obyvatel Znojma roztrpčila. Letos organizátoři slibují 400 kostýmovaných postav, desítky koní a plivače ohně, to vše pod taktovkou zkušeného režiséra Václava Berana, který už několik průvodů zinscenoval. 

Výjimečným hostem bude kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka, který z hlavního pódia pozdraví návštěvníky vinobraní. Premiérou bude klidová zóna pro děti v hradebním příkopu, kde si nejmenší návštěvníci budou moci zahrát středověké hry a zasoutěžit si.

Znojemské vinobraní 14. – 15. září

K hlavním lákadlům kulturního programu budou patřit skupiny Chinaski, Support Lesbiens, Tata Bojs, Ivan Hlas Trio nebo Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Moderování programu se ujmou Libor Bouček, Daniel Čech a další zkušení moderátoři. Na vedlejším pódiu na Horním náměstí se vystřídá řada znojemských kapel a souborů. Pestré budou i historické scény a programy, které zajistí skupiny historického šermu.

Předprodej vstupenek byl zahájen 1. července. Ceny zůstávají stejné jako loni, permanentka na oba dny pro dospělého 250 korun (při nákupu do 31. 8.), zlevněné vstupné 200 korun. Novinkou je, že lidé bydlící v centru města letos žádné lístky potřebovat nebudou, musí se ale prokázat dokladem.

Totalitu přežilo jen jedno vinobraní 

První Znojemské historické vinobraní se uskutečnilo již v roce 1966. Jeho autorem a zakladatelem byl František Koukal. Linie Znojemského historického vinobraní byla komunistickým režimem přerušena roku 1974, k jejímu znovuobnovení došlo až v 90. letech. Od té doby každoročně do Znojma zavítají desetitisíce návštěvníků. Ústřední postavou vinobraní je tradičně král Jan Lucemburský, který do Znojma v roce 1327 přijel zapít zdařilé státnické jednání ve Vratislavi. Město pro něj tehdy připravilo bohatý program, jehož střípky, včetně tradičního předávání práv do rukou konšelů, se divákům nabízejí k zhlédnutí dodnes. 

To tradice pálavských slavností vína je mnohem delší, tamní vinobraní se pyšní už 65. ročníkem. V Klentnici se poprvé konalo v roce 1947, před 40 lety se pak přesunulo do Mikulova. Pálavské vinobraní si připomíná historickou událost, kdy v roce 1403 jednotka těžkooděnců z mikulovského hradu vysvobodila z vídeňského vězení krále Václava IV. Každoročně v pátečních večerních hodinách proto vyráží z náměstí jednotka těžkooděnců v čele s rytířem Janem z Lichtenštejna do Vídně, aby mohl v sobotu v pravé poledne lid oslavovat příjezd českého krále.

Znojmo i Mikulov se připravují na vrcholné akce turistické sezóny (zdroj: ČT24)