Přehrada Baška prochází revitalizací

Baška - Téměř vypuštěná je přehrada Baška na Frýdeckomístecku. Povodí Odry totiž po několika letech získalo sedm milionů od ministerstva zemědělství na její vyčištění. Kvůli zanesenému dnu a sinicím se totiž v nádrži poslední roky téměř nedalo koupat.

Místo slunících se návštěvníků těžké stroje. Toto léto na přehradě Baška je slovy klasika poněkud nešťastné. Bagry musí ze dna nádrže vytěžit 1300 plných Tatrovek bahna. „Práce na odstranění tady těchto nánosů je náročná, při výkopových pracech používáme speciální pontony, aby se nám ty bagry a to všechno tady neutopilo,“ popisuje stavbyvedoucí Petr Riedich. „Hlavním důvodem pro revitalizaci přehrady Baška byla snaha zlepšit kvalitu vody, zlepšit retenční schopnosti této přehrady, zkvalitnit její funkci v protipovodňové ochraně,“ uvedl mluvčí Povodí Odry Jindřich Vaněk. Výrazně si nestěžují ani majitelé restaurací kolem přehrady – hostů ubylo jen nepatrně – vypuštěná nádrž a bagry odtěžující bahno lákájí jako nevídaná atrakce.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Příští rok by se pak mohli těšit ještě z větší návštěvnosti než obvykle. Voda by měla být čistější a bez sinic. Navíc se chystají nové písečné pláže. Na místě bývalého koupaliště a sádek by se pak lidé měli dočkat nových hrišť a kurtů. Voda by se do nádrže měla začít napouštět s táním prvního sněhu z Beskyd na jaře příštího roku.