Ochranáři v Jeseníkách bojují s kůrovcem

Jeseníky - Ochrana před kůrovcem – pro lesníky i ochranáře přírody každoroční evergreen. Problém s lýkožroutem smrkovým neřeší jen na Šumavě, ale třeba i v Jeseníkách. Aby se nenarušovaly vzácné pralesy, praktikují ochranáři přírody v nejvyšším moravském pohoří netradiční metodu - loupání stromů nastojato. Je ale velmi náročná - na čas i na peníze.

Michal Durčák z Opavy vstává každé ráno před šestou. Každý den ho čeká přes šedesát kilometrů do Jeseníků. Už měsíc loupe ve Velké Kotlině stromy napadené kůrovcem. U extrémně fyzicky náročné metody mnoho lidí nevydrží. I pro Michala Durčáka byly začátky velmi kruté. Dnes už oloupe jeden kmen v průměru za dvě hodiny. „Postupem času, když člověk udělá těch stromů víc, tak samozřejmě přijde na techniku, jakým způsobem to udělat, aby co nejlépe šetřil síly,“ prozradil. Poté, co se kůra odloupne, larva nebo kukla lýkožrouta ztrácí ideální podmínky pro svůj vývoj a umírá. Ochranáři přírody začali metodu testovat už před čtyřmi lety v těch nejcennějších partiích.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

„Většinou jde o metodu přiměřeně účinnou. Nejosvědčenější metodou boje s kůrovcem však prokazatelně zůstává včasná asanace pokácených, kůrovcem napadených stromů v lese nebo na pile,“ říká mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Zkušení stromolezci mají za sebou už 80 stromů. S odkorňováním pomalu finišují. Čekají je poslední tři desítky. Ochrana před kůrovcem vrcholí. Už brzy začne ze stromů vylétávat nová generace lýkožroutů smrkových. Ochranáři se ale letos přemnožení nebojí.