Dobrovolníci budou pomáhat onkologickým pacientům

Nový Jičín - Na onkologickém oddělení novojičínské nemocnice budou nově vypomáhat dobrovolníci. S pacienty budou trávit svůj volný čas, zapojí je do různých kreativních činností a pomáhat budou také sestřičkám na oddělení. Na onkologii to budou vůbec první dobrovolníci.

Vlaďka Durňáková působí jako dobrovolnice v léčebně dlouhodobě nemocných už sedm let. Na onkologickém oddělení dnes byla poprvé. A další dobrovolníci ji budou brzy následovat. „Myslím si, že pacient je stejný jako jakýkoliv jiný, ať je na LDN, nebo na onkologii. Za mě můžu říct, že určitě ráda budu chodit i tady na onkologii do Nového Jičína,“ řekla. ADRA má v MS kraji téměř tisícovku dobrovolníků, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních. Na onkologicky nemocné pacienty se ale zaměří vůbec poprvé. Na onkologickém oddělení stráví pacienti i několik týdnů, často je kvůli velké vzdálenosti nemůže navštěvovat ani rodina. Jakoukoliv návštěvu tak přivítají.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Potřebují nejen tu naši zdravotnickou péči, ale potřebují taky tu lidskou blízkost,“ myslí si staniční sestra Iveta Kociánová. „Myslím, že jsme i trošku pomoc pro ty sestřičky, tomu pacientovi utřeme čelo, podáme mu pití, jinak můžeme číst i nějaké knížky, hrajeme nějaké hry, ale hlavně jde o tu komunikaci,“ dodává dobrovolnice Vlaďka Durňáková. Zájemci o pomoc pacientům na onkologickém oddělení se mohou do dobrovolnického programu hlásit až do září.