Barokní schodiště ve Fulneku prochází opravou

Fulnek - Historické barokní schodiště spojující náměstí a zámek začali opravovat ve Fulneku. Důvodem prací je havarijní stav nemovité kulturní památky. Svah pod schody a vstupním portálem se totiž sesouvá, restaurátoři jej musí zpevnit.

Čištění posledních několika původních pískovcových schodů z počátku 18. století. Symbol Fulneku Jan Amos Komenský se po nich sice už neprošel, přesto je restaurátoři pečlivě opraví a vrátí na své místo. Barokní schodiště prochází rozsáhlou rekonstrukcí. „Bude se dělat nová základová deska pod schodiště, protože to se rozevíralo, celý svah je trošku v pohybu, takže je nutné zajistit jednotlivé schodnice proti posunu,“ upřesnil akademický sochař Vojtěch Míča. Radnice chtěla původně letošní milionovou státní dotaci na opravu památek věnovat na výměnu krovů kostela Nejsvětější Trojice. Nakonec místo střechy nad hlavou dostanou farníci a turisté při cestě ke kostelu pevnější půdu pod nohama - opravené schodiště. „Na základě statického posudku bylo zjištěno, že je narušena statika ohradní zdi i tady toho portálu, tak jsme se rozhodli v letošním roce tuto dotaci investovat právě do opravy této památky,“ vysvětlila starostka Fulneku Jana Mocová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Restaurováním projde také pět soch na obou vstupních portálech. Jejich základy budou navíc zpevněny. Barokní schodiště je posledním pozůstatkem zástavby jižní strany fulneckého náměstí. Na konci druhé světové války zapálili okolní domy sovětští vojáci, poté už budovy obnoveny nebyly. „Domy, které tady původně stávaly, tak tu bránu v podstatě z obou stran podepíraly a tím, že se odstranily, tak dochází k těmhle trhlinám a narušení statiky vůbec,“ říká akademický sochař Vojtěch Míča. Oprava schodiště vyjde na téměř dva a půl milionu korun. Návštěvníci kostela, zámku či místní umělecké školy se po něm znovu projdou v říjnu.