V Opavě a Krnově už nepomůže při špatném parkování výmluva na osobu blízkou

Opava - Městům v Moravskoslezském kraji dochází trpělivost s řidiči, kteří svá auta staví, kde nemají. Botičky za špatné parkování zatím majitelům aut velké starosti nedělaly – vymlouvali se na osobu blízkou, a byli tak bez trestu. Některá města si už ale našla způsob, jak řidiče potrestat – zavedla poplatky za instalaci botičky.

Já jsem auto neřídil. Kdo? Neřeknu. Byla to totiž osoba blízká. Podle policistů stále oblíbenější výmluva řidičů, kterým hrozí pokuta za špatné parkování. V Opavě proto sáhli po jednoduchém řešení – za každou botičku vybírají poplatek přímo od majitele auta. „Od prvního července 2012 je zpoplatněn ve výši 400 korun manipulační poplatek za nasazení a odstranění botičky,“ potvrdila mluvčí Městské policie Opava Pavla Losertová. V Opavě přitom už před několika lety od botiček ustoupili. Teď se na kola aut hříšníků vracejí.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Za botičku platí od června i řidiči v Krnově. A to rovných pět set korun. Stejný typ poplatku jako v Opavě - za instalaci botičky přímo majiteli auta. „Doufáme, že to bude působit jako určitý výchovný prostředek na ty řidiče,“ vyjádřil se velitel MP Krnov Pavel Moravec. Kde ale máme parkovat, zlobí se sami řidiči. Těm opavským vadí málo parkovacích míst a to, že v centru města nemůžou parkovat bezplatně. Poplatek za nasazení a odstranění botičky už dříve zavedli policisté v Ostravě a Havířově. Například v Karviné nebo Frýdku-Místku o něm zatím neuvažují.