Studenti se naučí bránit útokům na internetu

Brno – Zajistit odborníky na bezpečnost počítačových systémů a sítí a vytvořit virtuální prostor, kde mohou specialisté vyvíjet nové způsoby ochrany před kybernetickými útoky. To je cílem nové spolupráce mezi brněnskou Masarykovou univerzitou a Národním bezpečnostním úřadem.

„Zjistili jsme, že v České republice je značný nedostatek odborníků pro tuto oblast, proto se snažíme situaci změnit,“ vysvětlil důvod spolupráce ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil.

Pracovníci bezpečnostního úřadu spolu s odborníky z univerzity chystají vzdělávací kurzy a novinky ve výuce zaměřené na internet a možnosti jeho zneužití. Kurzy nebudou určeny pouze studentům, ale i zaměstnancům státní správy či komerčních firem.

Kromě teoretických znalostí získají bezpečnostní pracovníci, studenti i vyučující zkušenosti s kybernetickými hrozbami v praxi. Výsledkem spolupráce by totiž měl být i virtuální prostor, kde budou vyvíjet nové způsoby ochrany před kybernetickými útoky či si nacvičovat krizové situace, které by po útoku mohly nastat. „Díky mimořádně výkonnému počítačovému prostředí, které jsme získali v rámci projektu CERIT Scientific Cloud, jsme schopni vytvořit uzavřený virtuální prostor pro vývoj a výzkum metod na ochranu proti kybernetickým útokům. Tam bude možné nacvičit i reakci na konkrétní útok, aniž bychom ohrozili okolní počítačový svět,“ uvedl Václav Račanský ze specializovaného oddělení Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity.

Ačkoliv univerzita vyvinula metodu ochrany vlastní sítě už před šesti lety, je potřeba neustále zabezpečení zdokonalovat a v oboru se vzdělávat. „Objevují se stále nové hrozby. Částečně svůj život žijeme v kybernetickém prostoru a málo si uvědomujeme, jak je zranitelný. Kdyby byl vyřazen, nefungovalo by téměř nic,“ řekl Račanský.

Hovoří vedoucí bezpečnostního výzkumu Pavel Čeleda (zdroj: ČT24)

Už teď v menším rozsahu studenti cvičí, jak se napadení počítačů bránit. „Říkáme tomu vlci a ovečky, kdy jedna skupina útočí a druhá se brání,“ dodal Račanský. Nová spolupráce jim ale umožní simulaci velké počítačové sítě, a tím i větší přiblížení realitě. Informatici chtějí na tento projekt získat prostředky z programu bezpečnostního výzkumu České republiky.

Vedení Masarykovy univerzity také plánuje otevřít do dvou let nový obor zaměřený na kybernetickou bezpečnost. V současnosti na univerzitě působí bezpečnostní tým, který dlouhodobě spolupracuje s armádou.

Vydáno pod