Kvůli podezřelému hospodaření půjde starosta Troskotovic před soud

Znojmo/Troskotovice – Státní zástupce připravuje obžalobu starosty Troskotovic na Znojemsku Michala Ordoše (nez.). V letech 2008 až 2010 podle žalobce odčerpal z obecní kasy více než 2,5 milionu korun. Dopustil se tak zpronevěry obecního majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Ordošovi hrozí až desetiletý trest, on vinu odmítá.

Z troskotovické pokladny zmizelo 1,25 milionu korun, které měl Ordoš převést jako vklad do obecní firmy Vitisvín. Na jejím účtu se ale peníze nikdy neobjevily. Další škoda ve výši 1,4 milionu vznikla při proplácení fiktivních faktur. „Tyto fiktivní faktury, jak potvrdili jednatelé všech tří firem, jimi nikdy vystaveny nebyly, a navíc pro obec ani nikdy nepracovali,“ vysvětlil státní zástupce Antonín Chaloupka.

Celková škoda přesáhla 2,5 milionu korun. „Starosta je stíhán pro dva trestné činy – pro zpronevěru a zneužití pravomoci úřední osoby. Je ohrožený sazbou do deseti let odnětí svobody,“ dodal Chaloupka. Obžaloba bude podána v následujících týdnech, soud by tak mohl případ začít projednávat ještě letos.

Michal Ordoš dnes nebyl na úřadu a po telefonu vyjádření pro ČT odmítl. Vypovídat odmítl také v průběhu policejního vyšetřování.

Své zkušenosti mají s Odrošem i okolní obce Litobratřice a Vlasatice. Jejich starostové se dohodli, že společně vybudují čistírnu odpadních vod. Jenže Ordoš nedodržel smlouvu a nezaplatil 650 tisíc korun na vypracování projektu. Svazek se tak rozpadl.

Závažná pochybení odhalily kontroly Ministerstva vnitra i krajského úřadu. Poslední kontrolní zprávu úředníků odmítl starosta Ordoš převzít. „Mám osobní právo odmítnout to. Nebudu poslouchat nesmysly, jak jsem v roce 2009 a 2008 dělal dluhy,“ vykřikoval po květnovém jednání zastupitelstva. U ostatních zastupitelů ale navzdory důkazům neustále nachází zastání.

Starosta má potíže se zákonem (zdroj: ČT24)