Úvalno chce nové koupaliště

Úvalno - Slunečné a teplé počasí letošního léta dělá radost zejména provozovatelům koupališť. V Úvalně na Krnovsku to ale neplatí. Kdysi vyhlášené koupaliště dnes zeje prázdnotou a chátrá. Vedení obce se ho snaží přeměnit na přírodní nádrž.

Koupaliště v Úvalně. Kdysi vyhledávané a oblíbené, dnes opuštěné a zpustlé. Betonová vana praská, opadávají z ní kusy betonu a zarůstá plevelem. Koupaliště chybí hlavně místním dětem. Plovárna lákala díky netradičnímu místu – byla na kopci pod rozhlednou. Přímo z areálu tak měli návštěvníci jedinečný výhled do okolí. V roce 2003 ale idylka skončila. „V tom roce bylo na základě kontroly z hygieny uzavřeno. Do té doby fungovalo bezvadně, byla tady obrovská návštěvnost,“ uvedl starosta Úvalna Radek Šimek. Zastupitelé chtěli koupaliště znovu zprovoznit, byli ochotni platit i část nákladů. Zájem ale neprojevil nikdo a jeho stav se rychle zhoršoval. Vedení obce řeklo dost a ze starého koupaliště chce udělat nové, přírodní. „Zásadní rozdíl je vlastně ve způsobu čištění vody, kdy ve standardních chemických koupalištích používáme celou řadu přípravků, zatímco v přírodních koupalištích to za nás všechno dělají bakterie, rostliny,“ vysvětluje autor studie Vojtěch Doležal.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

„My jsme samozřejmě ze začátku hledali variantu, jak tu rekonstrukci udělat co nejlevněji. Když jsme si objeli pár těch koupališť a získali jsme o tom informace, tak nás to nadchlo,“ prozradil starosta Radek Šimek. Razantní řešení vyjde na pět milionů korun. „Budeme zkoušet na to získat nějakou dotaci, nicméně jsme připraveni uhradit to postupně i z vlastních zdrojů, pokud se to nepodaří,“ dodal Šimek. Podle starosty obce by se s přestavbou koupaliště mohlo začít za tři roky, ať už za peníze z dotací nebo z vlastního rozpočtu.