AVÍZO: Karel IV. stráví v sobotu „Noc“ v Kamenici nad Lipou

Tuto sobotu 14. 7. se na zámku v Kamenici nad Lipou uskuteční devátá letošní repríza původního muzikálu Noc na Karlštejně. Představení začne ve 20.30 hodin. V tomto divadelním představení se už sedm let na jednom jevišti scházejí poberounští profesionálové s ochotníky. Osm předchozích představení v letošní letní sezoně bylo vyprodáno. Na hradě Střekov v Ústí nad Labem jej na konci června vidělo rekordních čtrnáct set diváků.

Sedm let už soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, uvádí unikátní  divadelní představení NOC NA KARLŠTEJNĚ.  Za tu dobu výkony Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Petra Jančaříka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje, dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů obdivovalo na dvacet tisíc nadšených diváků. Další více než čtyři tisíce lidí už „Noc“ viděly v osmi letošních reprízách.

Noc na Karlštejně
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Původní verze muzikálu, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicích u Prahy premiérově  hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat. V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn.

Od té doby uvádějí poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně každé léto, dávno už ovšem nejen u Berounky. Zájem o ni mají diváci doslova po celé republice – letos se hrálo či ještě bude hrát na zámcích v Ploskovicích, Dobřichovicích, Kamenici nad Lipou, Polné u Jihlavy, Mníšku pod Brdy, na hradech Střekov a Křivoklát i na tvrzi Orlice v Letohradě.

V hlavních rolích se opět objevují známé a populární tváře – císaře Karla IV. hraje moderátor Vladimír Čech. Ten dokonce přímo při představení na hradě Křivoklát zkraje července oslavil své jedenašedesáté narozeniny. Peška ztvární zpěvák Pavel Vítek, v roli vévody bavorského Štěpána exceluje Jan Rosák, jako král cyperský řádí „živel“ Petr Jančařík, postavy vypravěče se zhostí brilantní kytarista Jan Matěj Rak.

Doplňují je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Spolu s herci a zpěváky vystoupí šermíři a metači ohně, chybět nebude ani koza či kůň. Hodinu před představením bude diváky bavit staropražská kapela Třehusk.

Miloslav Frýdl, Berounsko