Laguny budou Ostravany trápit ještě dlouho

Ostrava - Už půl roku stojí sanační práce na ostravských lagunách a brzy nezačnou. Zbylých 70 tisíc tun ropných kalů, které se našly dodatečně, má zpracovat nově vybraná firma. Tendr a vyřízení nových povolení budou trvat nejméně rok.

Velká část ropných kalů je pryč, zbývají ale ještě tisíce tun. Sdružení firem, které ostravské laguny odstraňovalo, je ve smlouvě nemá a tak v prosinci sanační práce skončily. „Jedná se skutečně o nové skutečnosti, které nemůžeme hradit z původní smlouvy,“ tvrdí ředitel podniku Diamo Josef Havelka. Dodatečný průzkum ukázal, že v lagunách je více kalů, než se předpokládalo – o 70 tisíc tun. A to není jediná komplikace. Při čištění zeminy se uvolňuje víc vodíku, než dovoluje připravená technologie. Státní podnik Diamo proto musí vypracovat nový projekt. „Následně se tím budou zabývat mineisterstva životního prostředí, průmyslu a obchodu a ministerstvo financí a pokud bude souhlas, bude o něm hlasovat vláda,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Zatím nikdo nechce říct, kolik bude dokončení sanace lagun stát, ani jak dlouho budou přípravy trvat.

„Hlavně pro občany, kteří bydlí v okolí, to je další nepříjemná zpráva, protože podle mých informací se zakázka zase protáhne o další 2 roky. Kdyby to smrdělo v Praze pod okny ministerstva, tak je to dávno odstraněné,“ kritizuje náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Nový dodavatel sanačních prací bude muset zřejmě vyřídit nové integrované povolení i posudek vlivů na životní prostředí a taky sehnat odběratele, kteří nepopulární materiál z lagun spálí. „Je to velice složitý právnický proces, protože musíme dodržet několik zákonů, jednak o životním prostředí, jednak o veřejných zakázkách a zároveň nemůžeme poškodit vítěze původní smlouvy,“ řekl Josef Havelka. Sdružení firem Čistá Ostrava má totiž na starosti i v příštích letech následné čištění zemin a spodních vod.