Obyvatele Malé Vrbky trápí pole plné plevele. Majitel možná zneužívá dotace

Malá Vrbka -  Obyvatelé Malé Vrbky na Hodonínsku se potýkají s nepříjemným plevelem. Ze zanedbaného pole, které patří soukromníkům, se do všech stran šíří pcháč oset. Místním ničí zahrádky a znehodnocuje seno. A není to poprvé, podobný problém už tu řešili loni.

Víc plevele než obilí – pole mezi Malou a Hrubou Vrbkou úplně ovládl pcháč oset. Zamořil i okolní zahrádky a louky. Plevel se navíc rychle šíří. Stačí, aby zafoukal vítr, který roznese chomáčky semen do všech stran. „Semena plevele nalítají do baráku i do auta, když nechám otevřené okno. Nedá se toho vůbec zbavit,“ stěžoval si obyvatel Malé Vrbky Jaroslav Polách. „Těžko se tahá ze země, píchá, roste rychle, strašně se šíří. Co jsme měli zaseto na seno pro zvířata, pro králíky, z toho už je samý oset. Je to všechno pichlavé, nedá se to ani pohrabat na seno,“ přitakala další z místních Pavla Minaříková.

Podnikatel, který pole obdělává, ho podle místních nechává ležet ladem a problémy ostatních ho nezajímají. „Já si myslím, že v blízkosti obce by se nemělo takovým způsobem hospodařit. Jelikož je stav pozemku takovýto už druhý rok, byl na to majitel upozorněn,“ vysvětlil starosta Malé Vrbky Josef Kadlčík (nez.).

Pcháč oset (polní)

Pcháč oset je plevel rozšířený po území celé České republiky. Jeho nažky mají klíčivost až 20 let, mohou se šířit až do vzdálenosti tří kilometrů. Je to obtížný plevel, který díky svému kořenovému systému odolává i hluboké orbě a suchům. Účinná je biologická likvidace přirozenými houbovými parazity nebo nosatcovitými brouky.

zdroj: Wikipedie

„Majitel mi vždycky řekne, že nestíhá a že tady stříkat nesmí. Změnit plodiny pěstované na poli, to ho ani nenapadne. Že tady nebyla provedená hluboká orba několik roků, to ho taky netankuje,“ stěžovala si Minaříková. Podle místních by přitom stačilo, aby majitel aspoň jednou pole zoral do hloubky a zasel na jeden rok něco jiného než obilí.

Soukromník, kterého místní viní ze špatného hospodaření, se ale brání – pole je rozparcelované na tři části a plevel se prý rozšířil od sousedů, kteří se v minulosti o své pozemky nestarali. Na kameru nám ale mluvit nechtěl. Na problém proto Česká televize upozornila Státní zemědělský intervenční fond, od kterého nařčený zemědělec pobírá dotace. „V případě, že proběhne kontrola na místě a terénní inspektoři shledají, že žadatel nesplňuje podmínky, s kterými žádal o dotace a která mu byla přidělena, je možné, že proběhne správní řízení a dotace od něj bude vymáhána zpět. Může to být až do výše sto procent poskytnuté částky,“ potvrdil mluvčí fondu Petr Hlavatý.

Zabezpečit, aby zemědělci dotace z Evropské unie nezneužívali, je problém – chybějí na to kontroloři. Ti stávající během roku stihnou prověřit jen zlomek soukromníků, již si peníze rozdělili. Někteří tak mohou systém obcházet i několik let. Podle informací České televize přitom existuje podezření na více podnikatelů, kteří v Malé a Hrubé Vrbce zneužívají dotace na zemědělství.