Půjdeme novou cestou a vrchol nás čeká za tři roky, říká trenér volejbalových mistryň

Prostějov – Po zisku čtvrtého českého titulu v řadě vstoupí do letošní sezóny volejbalové mistryně z Prostějova jak s novým názvem, tak i s novým složením kádru. VK Agel Prostějov startuje přípravu už za jedenáct dní, na palubovku ale vyběhne devět nových volejbalistek a jen tři hráčky z loňského týmu. Hlavní lodivod, trenér Rostislav Čad zůstal a fanouškům vzkazuje: „Bude to chtít trpělivost, ale vrchol přijde“.

Mistrovský tým už se nechce účastnit finančních dostihů

Prostějov zasáhlo přestupové zemětřesení, proč k tomu došlo?

Věděli jsme, že do nové sezóny půjdeme se čtvrtinovým rozpočtem než v minulé sezóně, což obnáší zhruba patnáct milionů korun. Takže jsme přehodnotili budoucí cestu klubu, kterou by se měl vydat. Z naší strany to není žádný alibismus, ale už nechceme absolvovat finanční dostihy o hráčky s ruskými a tureckými týmy, které jsou na tom po finanční stránce úplně jinak.

Z loňského kádru zůstala jen Markéta Chlumská, Veronika Hrončeková a kapitánka Solange Soaresová, přišly hlavně mladé hráčky, co si od složení týmu slibujete?

Co se týká složení týmu, tak je oproti minulým rokům výrazně mladší, přes třicet let mají prakticky jen dvě hráčky, dříve jich bylo v kádru více. Každopádně budeme hrát s perspektivním týmem, který bude mít vrchol za dva, tři roky. Nové volejbalistky přichází například z nejvyšší brazilské soutěže nebo jde o reprezentantky Německa, Chorvatska a Bulharska.

V nové sezóně rychlejší a modernější volejbal

Do týmu přišlo tedy devět nových, převážně mladých hráček, plánujete ještě nějaké posily?

Soupiska týmu je konečná. V nějaké činnosti bychom museli vyloženě hořet, abychom sháněli další posily. Nejtěžší to budou mít určitě nahrávačky Jelínková s Vincourovou. Co se týče hry, přeji si, aby oproti minulým sezónám byla rychlejší.

Letos začínáte přípravu o čtrnáct dní dříve než v minulých letech, co je hlavním důvodem?

Po tak velkých změnách, které klub postihly, se potřebujeme pořádně sehrát, proto oproti minulým přípravám začínáme tak brzo. Samozřejmě, že při tak velké obměně to bude chtít hlavně trpělivost.

Přípravu Prostějova stejně jako v minulých letech naruší fakt, že některé hráčky budou mít reprezentační povinnosti, jak se s tím vypořádáte?

Samozřejmě, že reprezentace má přednost, takže hráčky uvolníme. Zůstane tady pět volejbalistek, které začnou trénovat ve Vysokých Tatrách se slovenskou reprezentací, kterou také vedu, a postupně budou pokračovat v trénincích s různými ligovými družstvy.

V Lize mistryň bude úspěchem každý vyhraný set

Na domácí scéně máte stejné ambice jako v minulých sezónách, tedy obhájit titul a vyhrát český i česko-slovenský pohár. Co si slibujete od účasti v Lize mistryň?

My jsme už uprostřed loňské sezóny seděli s vedením klubu a zvažovali, jestli se do Ligy mistryň vůbec přihlašovat. Nejprve převažovala idea, že budeme hrát jen Pohár CEV. Nakonec ale do této špičkové soutěže půjdeme s tím, že chceme získat zkušenosti, zvláště je to určitá motivace pro zahraniční hráčky, abychom jim nabídli co nejvíc. Za úspěch ale budeme považovat každý vyhraný set.

Hráčské změny

V týmu zůstaly: Solange Soaresová, Veronika Hrončeková, Markéta Chlumská

Tým opustily: Šárka Kubínová, Monika Smáková, Michaela Monzoniová, Vesna Jovanovičová, Helena Horká, Anna Veliká, Taťjána Artmenková, Darina Košická, Sanja Popovičová

Do týmu přišly: Pavla Vincourová, Michaela Jelínková, Flavia De Assis, Tsvetelina Žarkova, Juliana Gomes, Andrea Kossányiová, Marina Miletič, Šárka Melichárková, Saskia Hippe 

Vydáno pod