Filmová scéna Colours v plynojemu uvede filmy o hudenících i oceňované celovečerní snímky

Ostrava – Celkem dvanáct scén má letošní festival Colours of Ostrava, který je letos poprvé v industriální Dolní oblasti Vítkovic. Kromě těch hudebních jsou oblíbené také divadelní a filmová scéna. Cinestar stage umístili organizátoři do atraktivního prostředí plynojemu Gong, ve kterém začal zkušební provoz letos v květnu. Program této scény, který připravila Letní filmová škola Uherské Hradiště, vytváří malý filmový festival.

Filmový program začne druhý festivalový den. V pátek, v sobotu a v neděli organizátoři nabízejí nepřetržitou sérii promítání, která začne v jedenáct dopoledne a skončí před sedmou večer. V neděli od půl páté mohou návštěvníci vidět film oceněný Českým lvem od Martina Marečka Pod sluncem je tma, který zachycuje úskalí rozvojové pomoci v Africe. Podle odborníků je nejlepším dokumentem loňského roku.

Program začíná vždy Krátkými filmy Fresh Film Fest. V pátek diváci uvidí několik snímků, ve kterých účinkují hudebníci. For Semafor je název filmu Miroslava Janka, ve kterém hraje dvacet tři současných muzikantů - třeba Tata Bojs, Vypsaná fixa, MIDI LIDI, Jaroslav Dušek s Vizitou Bandem, Mňága a Žďorb, Petr Nikl, Jan Burian, Jan Štolba a další. Autor jezdil v roce 2009 s malým štábem po různých nahrávacích studiích, domácnostech i chalupách a natáčel s nimi nové verze písní Suchého a Šlitra.

Cisnestar stage uvede také film EM a ON od Vladimíra Michálka, který představuje dva originální umělce z Litvínova. Na programu je Nic proti ničemu od režiséra a hudebníka Petra Marka, který točil s skupinou z ostravského divadelního sdružení Láhor/Soundsystem. Děj se odehrává na srazu adoptovaných. Filmová scéna zařadila i dva mystifikační filmy Petra Zelenky – Visací zámek a Mňága Happy End.

Na sobotu filmaři vybírali z nabídky Asociace českých filmových klubů. Například Musíme si promluvit o Kevinovi, koprodukční drama Velké Británie a USA. Režisér Lynne Ramsaye vypráví příběh matky a syna s kriminálními sklony. Dále je to britský film Trainspotting režiséra Dannyho Boylea o nebezpečné revoltě mladíků, kteří pořád jenom shánějí drogy. Na programu je velmi úspěšný snímek Fish Tank od Andrey Arnoldové, který je označovaný za nejlepší britský film roku 2010. Zachycuje životní realitu patnáctileté Mii.

Filmová festivalová neděle je výběrem z nabídky letošní Letní filmové školy, která bude na konci července. Například film o Jaroslavu Duškovi od režiséra Viliama Politikoviče zachycuje vnitřní život této osobnosti. Snímek Klip srbské autorky Maji Miloš se zamýšlí na drsným dospíváním dnešních dětí. Na programu je i český kultovní film Davida Ondříčka Samotáři.