Po více než čtvrt roce obce konečně mohou vypisovat veřejné zakázky

Jižní Morava – Odložené projekty jihomoravských obcí se mohou po více než tříměsíčním čekání konečně znovu rozběhnout. Kvůli chybějícím prováděcím vyhláškám starostové nechtěli nová výběrová řízení vypisovat. V Moravském Krumlově už znovu naplno pracují na třech projektech. Starosta Tomáš Třetina (TOP 09) ale zároveň upozorňuje, že vyhlášky vznikly až pět minut po dvanácté.

Na stavbu koupaliště, sportovní haly pro výchovný ústav nebo opravu zámeckých prostor má Moravský Krumlov připravené peníze už několik měsíců, přesto výběrové řízení nevypsalo. Bez pravidel toho, jak o zakázky soutěžit, si na to netroufli. „Problém spočíval v tom, že pokud bychom to vysoutěžili podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí, transparentně, veřejně, tak stejně potom prováděcí vyhláška může říct, že mělo být vše jinak. Celé by nám to zhatila a my bychom to museli soutěžit znovu,“ vysvětlil největší úskalí starosta Třetina.

Podle něj i řady dalších starostů vznikla prováděcí vyhláška pozdě. „Jestliže 1. dubna vyjde zákon, tak by to mělo trvat maximálně měsíc a měly by být platné vyhlášky. Když máme peníze, chceme stavět, ale nemůžeme, protože není splněná nějaká úřednická povinnost, tak mě to hodně nadzdvihuje,“ nešetřil kritikou Třetina. Začátek plánované rekonstrukce zámeckých prostor, na nichž se spolu s městem podílí i Incheba, se tak musel odsouvat. Teď město intenzivně pracuje na přípravě podkladů.

Chybějící vyhlášky někde ohrozily čerpání evropských dotací

Vedení Mokré–Horákova na Brněnsku zariskovalo a výběrové řízení vypsalo. Obec neměla na výběr - kdyby nekoupila hasičské auto do konce června, nezískala by potřebnou dotaci. „Doufám, že to všechno proběhlo správně, že se v budoucnu nenajde nějaká chybička. Nám ale nic jiného nezbývalo. Jiní starostové, kteří nebyli v tomto časovém presu, mohli výběrové řízení přesunout třeba na podzim a udělat ho v klidu,“ řekl starosta Aleš Ryšánek (ČSSD) s tím, že právník s tím měl velké problémy. Pokud by se pochybení přece jenom objevilo, znamenalo by to vracení dotace.

Šalamounské řešení zvolili naopak v Lovčicích na Hodonínsku, kde se připravovala stavba kanalizace s napojením na čističku odpadních vod ve Ždánicích. „Museli jsme zvládnout zadávací dokumentaci a výběrové řízení už do konce března, před platností nového zákona, abychom to stihli do termínu a neprodlužovalo se nám to o dalšího půl roku. Kdybychom to nestihli, tak by to trvalo delší dobu a byly by s tím problémy,“ vysvětlil starosta Václav Tvrdý (nez. za ČSSD).

Města mohou soutěžit o zakázky (zdroj: ČT24)