Prostějov se dočká obchvatu

Prostějov - V Prostějově postaví severní obchvat města. Rozhodlo o tom před dvěma týdny zastupitelstvo, které schválilo změnu územního plánu. Ten počítá s tím, že řidiči nepojedou od Plumlova a Konice za prací do průmyslové zóny nebo na dálnici přes centrum města, ale dostanou se k ní oklikou.

Trasa obchvatu začne před Prostějovem ze směru od Kostelce na Hané. Povede kolem celních skladů na kruhový objezd na konci Olomoucké ulice. Řidiči se tak vyhnou centru města. „Je potřeba, aby ten obchvat byl napojený pro ty obyvatele města z našich sídlišť na západní straně města. Ti jezdí přes celé město, když se chtějí dostat směrem na východ, na Olomouc nebo na Brno,“ upozornil náměstek primátora Zdeněk Fišer. Původní trasa obchvatu vedla kolem osamělého rodinného domu, ale kvůli hlučnosti, kterou by nová silnice přinesla, hygienici stavbu před časem nepovolili. „V roce 2010 bylo vydáno nesouhlasné stanovisko z důvodu toho, že nebyla vyhodnocena hluková zátěž objektu pro bydlení v chráněných venkovních prostorech stavby,“ potvrdila vedoucí hygienické stanice Andrea Kollmannová.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

„Nakonec jsme se s majitelkou domu domluvili a stavbu jsme odkoupili. Dům se bude bourat,“ uvedl mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Díky tomu nebude silnice dům obcházet, ale povede přímějším směrem, což by mělo přinést i finanční úsporu. „Projekt je hotový, ale ještě musíme provést nějaké aktualizace. Nyní musíme požádat o nové územní rozhodnutí,“ dodal Heger. Stavba bude stát asi 400 milionů korun a financovat by ji měl Olomoucký kraj. O penězích a o tom, kdy se začne stavět, rozhodne až nové krajské zastupitelstvo po podzimních volbách.