Neznámí dřevorubci zničili hnízdo orla mořského

Kunín - Jediné hnízdo orla mořského v Poodří zničil dosud neznámý pachatel. V lese poblíž Kunína pokácel topol, na kterém se hnízdo kriticky ohroženého dravce nacházelo. Jen pár dní předtím z něj přitom vyletělo orlí mládě. Přestože se žádnému z ptáků nic nestalo, ochránci přírody chtějí zjistit, kdo strom porazil.

Ochránce přírody Petr Orel z bartošovické záchranné stanice ukazuje zbytky orlího hnízda. Před dvěma lety si jej pár přísně chráněných orlů mořských postavil v koruně asi dvacet metrů vysokého topolu. Ze stromu teď zůstaly jenom odřezané větve na zemi. „To považuju za barbarský zásah a podle mě objednaný, protože prostě v tomto prostoru, v tomto lese vytěžit zrovna ten strom s hnízdem muselo být na objednávku,“ myslí si vedoucí záchranné stanice Bartošovice Petr Orel. Čerstvý řez a nedávno zničená vegetace. Podle ochránců přírody tady nezvaní dřevorubci řádili teprve před několika dny. Zničené hnízdo orla mořského je jediné v Poodří. Topolový les se nachází v druhé nejpřísněji hájené zóně Chráněné krajinné oblasti. Patří státu, spravují jej Lesy České republiky. „Lesy České republiky v uvedené lokalitě žádnou těžbu neprováděly ani nezadaly. Jde o odsouzeníhodný vandalský čin neznámého pachatele. Lesy ČR na místě zjišťují stav a záležitost oznámí Policii České republiky,“ vyjádřil se mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

V celém Moravkoslezském kraji hnízdí jen čtyři páry orla mořského. Podle ochránců přírody naštěstí zničením hnízda populace přímo ohrožena není. „Mládě těsně před tím zásahem vyletělo, takže pro přírodu je zachráněné, orli si pravděpodobně postaví samozřejmě hnízdo jinde,“ věří Petr Orel. Kdo mohl mít zájem na zničení hnízda, ochránci přírody spekulovat nechtějí. Přesto podali podnět k šetření na Inspekci životního prostředí.