O heršpické seniory se stará terénní pečovatelka

Heršpice (Slavkovsko) – Tak jako každou sobotu vylosoval štáb pořadu Týden v regionech z klobouku jméno vesnice a vyrazil na místo, aby zjistil, čím je náhodně vybraná obec zajímavá. A narazil téměř na sociální unikát. Volba tentokrát padla na Heršpice u Slavkova u Brna. Nenápadná obec s necelými 750 obyvateli se rozhodla pečovat o své seniory v jejich přirozeném domácím prostředí. Příběh heršpické pečovatelky nabídne sobotní relace Týdne v regionech ve 12 hodin na ČT1.

„Dobrý den, jak se máte? Nemám vám to okno umýt sama?“ ptá se pečovatelka Marcela Zieglerová sedmasedmdesátileté Radmily Láničkové. Seniorka je po dvou operacích srdce a téměř nechodí. Nebýt obecní pečovatelky, musela by rodnou ves opustit. Díky asistentce, která ji už zhruba čtyři roky navštěvuje, může žít dál tam, kde je zvyklá a spokojená. „Donese mi oběd, povykládáme si, co je v dědině novýho, chleba mi koupí,…“ chválí si důchodkyně. 

NO COMMENT: Jak funguje heršpická terénní sociální péče (zdroj: ČT24)

O víkendech se o paní Láničkovou stará dcera, od pondělí do pátku dochází pečovatelka. Práce Marcele Zieglerové končí, až ji senioři nepotřebují. „Baví mě pomáhat lidem, kteří to potřebují. V každé dědině jsou lidičky, kteří nemůžou, nezvládají to sami nebo nikoho nemají,“ svěřila se pečovatelka, shodou okolností manželka místního starosty, který obec řídí už třetí volební období. A na péči, kterou Heršpice věnují svým seniorům, je náležitě pyšný. „Terénní pečovatelskou službu máme jako jedna z mála obcí. Jde nám o to, abychom poskytli náležitou péči seniorům v jejich přirozeném domácím prostředí, na které jsou celý život zvyklí,“ pochlubil se starosta Jiří Ziegler (ČSSD).

Místní musí na služby asistentky přispívat, vynaložené peníze ale nikomu nevadí. Její služby jsou prý k nezaplacení. Třeba nákup až do domu vyjde na deset korun. Kromě toho Marcela Zieglerová heršpickým seniorům donese i jídlo, uklidí, vypere a vyžehlí. Nebo s nimi prostě chodí na procházky a povídá si. „Tak zase zítra na shledanou,“ loučí se asistentka i s Radmilou Láničkovou a jde za dalšími klienty.

Více informací o heršpické pečovatelské službě nabízí obecní web.

Vydáno pod