Do náruče už je vzít nemůžu, říká chovatel medvíďat

Brno – Medvíďata Toby a Kuba z brněnské zoo už mají půl roku a utěšeně rostou. Dokonce tolik, že už je jejich ošetřovatel Milan Šebesta rozhodně nemůže vzít do náručí. Naposledy si tak své chlupaté svěřence pochoval při jejich květnovém křtu, s dospívajícími šelmami může mít kontakt jen přes mříže.

„Medvíďatům už je půl roku. Vážit se samozřejmě nedají, ale je na nich vidět, že povyrostli a přibrali. Do váhy své mámy Kamčatky se dostanou zhruba po druhém roce, mohutnosti Jelizara by mohli dosáhnout tak ve třech letech, kdy budou mít zhruba 600 kilo,“ upřesnil ošetřovatel Milan Šebesta. Rostoucí šelmy, na které se v zoo tolik těšili, už si ale chovatel do náručí nevezme. „Teď už to určitě nejde. Už při druhém očkování v květnu byli celkem nezvladatelní. V této váze by to byl problém, mohli by i kousnout, takže to bylo asi naposledy. Ale je to nádherný pocit, když si člověk uvědomí, že drží zvíře, ze kterého jednou vyroste obrovský medvěd,“ svěřil se Šebesta.

O medvíďatech hovoří jejich ošetřovatel Milan Šebesta (zdroj: ČT24)

Za chovatelem půltunová medvědice Kamčatka přijde na zavolání i s mláďaty. Především tehdy, když šelma cítí, že dostane něco k jídlu. Třeba jako při komentovaném krmení, které se v brněnské zoo koná třikrát do týdne. Chovatel medvědy na pamlsky naláká do těsné blízkosti návštěvnické vyhlídky. Zatímco vzduchem létají jablka, rajčata, ale i ryby nebo celé pecny chleba, mohou si návštěvníci impozantní medvědici a její roztomilá mláďata dostatečně prohlédnout. „Mají rádi med, jogurt, ale nejvíc makrely,“ upřesnil Šebesta.

Devětatřicetiletý ošetřovatel naučil i medvědího otce Jelizara, aby se ve výběhu přiblížil divákům – naláká ho stejně tak pochutinami na komentovaném krmení. Mláďata se ale podle něj zatím cvičit nedají. „Zatím s nimi nic moc pracovat nejde, nanejvýš mě poznají nebo takový základní kontakt vytváříme. Jsou to rošťáci, baví je spíš jenom hraní nebo krmení,“ vysvětlil Šebesta, který se kromě kamčatských medvědů věnuje v brněnské zoo i medvědům ledním, rysům, vlkům, liškám, tygrům a dalším zvířatům.