Olešničtí vzpomínají na ničivé povodně. Přišly před deseti lety

Olešnice – Obec Olešnice na Blanensku si letos připomíná výročí bleskových povodní z roku 2002. Jako vzpomínku na toto drama postavili místní i Boží muka. Dnes je to přesně 10 let od nejničivějších povodní v novodobé historii regionu.

15. červenec roku 2002 – kdo zažil, nezapomene. Voda v Crhově a Hodoníně si vzala dva lidské životy. Jen v Olešnici zaplavila 113 domů, některé vážně poškodila. Škody se počítaly v řádech desítek milionů korun. 

Bleskové povodně budou nově připomínat Boží muka. Přesně v místech, kde stojí, se tehdy zastavil nad Olešnicí obrovský, údajně až 14 kilometrů vysoký mrak. „Vypršel se během jedné jediné hodiny. Tehdy proteklo z těchto plání do údolí Olešnice více než 600 tisíc kubíků vody,“ přiblížil starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.). 

Na povodně vzpomíná starosta Olešnice Zdeněk Peša (nez.) (zdroj: ČT24)

Co způsobila dravá řeka v Olešnici, připomíná výstava deset let starých fotografií. Během půl hodiny voda vystoupala do výšky půl druhého metru. „Ten večer jsem vůbec nechápal, co se děje. Už jsme jenom čekali, jak to vlastně dopadne - jestli to přežijeme a zda nám to nevybourá barák. Skutečně jsme nevěděli, kdy se stoupání vody zastaví,“ vzpomínal jeden z místních obyvatel Jaroslav Ostrý. 

„Den po povodni vypadaly ulice jako po bombardování. Ovšem tato jáma není po trhavině, tu vymlela obrovská voda,“ ukazoval starosta Peša (nez.) na archivních fotografiích. 

No comment: Před 10 lety vtrhla do Olešnice velká voda (zdroj: ČT24)

Měsíce a roky práce stály za tím, aby dnes vypadala nejpostiženější část Olešnice, zvaná Dolní Vejpustek, zase malebně. Přesto žijí místní v obavách, že jde pouze o klid před bouří. „Snažíme se nevzpomínat. Ale když už se vzpomíná, člověk se bojí - s každou vodou, s každým deštěm, s každou bouřkou,…“ řekla Marie Škrancová. 

Podle vedení města by se ale drama z roku 2002 opakovat nemělo. Během let 2005 a 2006 vyrostlo nad Olešnicí pět protipovodňových hrází, které už těsně před dokončením prokázaly svoji účinnost. To když se v roce 2006 povodeň, byť v menším rozsahu, opakovala.

Vydáno pod