Průtrž dračen ovládla Pálavský festival dračích lodí

Pavlov – Už šestý ročník tradičního Pálavského festivalu dračích lodí, který se započítává do Dragon Boat Grand Prix, má za sebou Mušovské jezero. Dvojitý triumf si z jihu Moravy odvezl sedlčanský tým Průtrž dračen, který kraloval ve sprintu i na kilometrové trati.

Rytmické zvuky bubnů a řev kapitánů lodí vyburcovaly posádky lodí s drakem na přídi hned první soutěžní den k bojovným výkonům. V dračích lodích nechybělo několik českých reprezentantů a mistrů světa, jako například Radim Hromádka, který se pyšní titulem z Říma i Poznaně, nebo kormidelník Zdeněk Šimeček.

Rychlostního sprintu na dvě stě metrů se zúčastnilo devětačtyřicet amatérských i profesionálních posádek. Kromě důležitých bodů do Dragon Boat Grand Prix se jelo i o startovní pořadí na jednokilometrový závod. Nejrychlejší čas 0:47:94 zajela sedlčanská posádka Průtrž dračen, která v celorepublikové tabulce Grand Prix okupuje páté místo. „Na tyto závody jsme jeli s oslabenou posádkou, takže takové výsledky jsme určitě nečekali. Už od první rozjížďky jsme měli nejrychlejší čas, tak jsme si přáli, aby to vyšlo až na to první místo,“ řekl kapitán Průtrže dračen Tomáš Kafka.

Rozhovor s Radimem Kvačkem z brněnské posádky (zdroj: ČT24)

Ještě dramatičtější průběh měl očekávaný dračí souboj na jeden kilometr. Dobře rozjetý závod měl totiž konkurent Průtrže dračen z čela tabulky - Grand Prix Spinning&Fitness Brno, který protnul cílovou bójku v čase 4:43:81. „Na základě časů ve sprintu jsme si mysleli, že i na ten jeden kilometr budeme nejlépe pátí. Pravda je, že jsme do toho dali všichni všechno, takže druhá příčka je určitě nadplán,“ byl ze stříbrné pozice překvapený člen brněnské posádky Radim Kvaček.

Jenže ve skvělé formě jedoucí sedlčanský tým dokázal tento čas překonat o tři vteřiny a na Mušovském jezeru si tak dopádloval pro dvojitý triumf. „Jelikož jsme včera oslavovali vítězství ve sprintu, tak jsme vůbec nepočítali s takovým dojezdem, který se nám nakonec podařil. Měli jsme jasný plán napálit prvních dvě stě metrů, dojet posádku před námi, a pak buď vydržet, nebo vytuhnout,“ popsal vítěznou taktiku Kafka.

Závody dračích lodí

Historie závodů dračích lodí začala před více než dvěma tisíci lety v Číně. Jejich moderní éra se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hongkongu. V současné době se této disciplíně aktivně věnuje přes padesát miliónů sportovců z více než padesáti zemí světa. Do jedné lodi zasedají muži i ženy, aby poté společně předvedli, že jako jeden tým dokážou mnohem víc než jednotlivec. Sehranost a spolupráce týmu převyšuje výkon jednotlivce. Česká reprezentace patří v tomto sportu mezi světovou špičku. Česká asociace dračích lodí pořádá každoročně seriál soutěží Grand Prix a Český pohár.

Závodní pádlo do ruky vzaly i české reprezentantky nad čtyřicet let, které jezdí pod dračí hlavou Českomoravských dračic. Závod Moravské národní ligy braly především jako přípravu na evropský šampionát dračích lodí klubových posádek, který se pojede za čtrnáct dní v anglickém Nottinghamu. „V Anglii nás čeká sice naše parádní disciplína na dva kilometry, ale každý najetý kilometr je dobrý. K našim největším konkurentkám budou určitě patřit Němky, ale myslím, že druhé místo bychom získat mohly,“ prozradila ambice ženského reprezentačního výběru nad čtyřicet let kapitánka Českomoravských dračic Zuzana Artimová.

Závodníci nejtýmovějšího sportu na světě se letos na Moravě nepředstavili naposledy. V srpnu totiž čeká Ostrožskou Novou Ves dokonce Mistrovství Moravy dračích lodí, které se kromě Grand Prix bude počítat i do Českého poháru.

Výsledky

DB Grand Prix - Sprint 200m

Průtrž dračen   0:47:94

Draci Mnetěš   0:48:27

Haka Dragons 0:48:79

Fun – Sprint 200 m

Vinoteam       0:50:29

Zelení Baroni 0:50:68

Krutipádla      0:51:08

DB Grand Prix – 1 km

Průtrž dračen              4:40:89

Spinning&Fitness Brno  4:43:81

Haka Dragons               4:47:03

Vydáno pod