Benzin a nafta budou zdražovat, nejvíc tradičně zaplatí řidiči na jižní Moravě

Jižní Morava – Ceny na čerpacích stanicích se podle předpovědí expertů opět zvýší. Nejcitelněji to pocítí řidiči, kteří tankují na jižní Moravě. Tady je totiž cena benzinu a nafty tradičně více než o korunu vyšší. Důvod? Sbíhá se tu hned několik dálnic, na nichž se cena kvůli vysokým provozním nákladům drží nad celorepublikovým průměrem.

Zatímco na řadě míst, například na severu Čech, zuří mezi čerpacími stanicemi cenové války, které stlačily cenu za litr naturalu na 32,90 korun, na jižní Moravě si o takové částce mohou řidiči nechat leda zdát. Cena benzinu je vyšší někde o necelé dvě koruny za litr, v okolí dálnice D1 dokonce až o šest korun. U nafty je situace podobná.

Jihomoravský kraj se svými cenami drží neblahou první příčku. „Cenu velmi významně ovlivňuje konkurenční prostředí a charakter komunikační sítě. Dálniční čerpací stanice mají vedle vysokých pořizovacích investičních nákladů také vysoké provozní náklady, které se odráží ve vyšší marži,“ uvedl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Pumpa na dálnici většinou znamená vyšší náklady způsobené nonstop provozem nebo nabídkou různorodých služeb. Právě na jižní Moravě je těchto benzinek velké množství.

Aktuální ceny benzinu a nafty sleduje řada internetových portálů, například českýbenzin.cz nebo superbenzin.cz. Díky nim si z pohodlí domova můžete pohodlně ověřit, kde se dá nejvýhodněji natankovat.

Jak na nižší ceny? Řešením může být i bezobslužný provoz

„Příkladem z opačného konce s nižšími náklady mohou být bezobslužné stanice, kde nejsou žádné osobní náklady. Nápadně výhodná cena je způsobena tím, že prodejce, který dodává pohonné hmoty, obejde daňové zákony. To znamená, že nezaplatí spotřební daň nebo daň z přidané hodnoty,“ vysvětlil Loula.

Podle něj se také stává, že majitel benzinky změní kvalitu čerpacích hmot. „Použije některé kvalitativně příbuzné, ale nezdaněné složky. Uvedl bych jako případ užití ředidel, vyššího obsahu lihu v benzinu nebo biosložky v motorové naftě,“ dodal Loula.

Někdy může být příčina nižších cen mnohem jednodušší – silná konkurence. Například v brněnské městské části Líšeň vyvolala snížení cen silná konkurence pěti firem. Pokles cen na trase Brno – Letovice zase vyvolala benzinka u Globusu, která nízkou cenou láká zákazníky k nákupu. U Lipůvky účty řidičů stlačila přistavená cisterna s nízkými cenami. Dvě nedaleko stojící pumpy se jí musely přiblížit.

  • Ceny nafty v ČR zdroj: CCS
  • Ceny Naturalu 95 k 9. červenci 2012 zdroj: CSS

Nejlevnější naftu řidiči natankují v Plzeňském kraji, litr tam přijde na 33,97 koruny. Naopak nejhlouběji si motoristé sáhnou do kapsy v kraji Jihomoravském (35,71 korun za litr). Natural 95 natankujeme nejlevněji v Ústeckém (34,72 korun za litr), nejdráž v Jihomoravském kraji (36,31 korun za litr). Výsledky zveřejnila společnost CCS.