Starosta údajně provozoval černou skládku. Teď je před soudem

Uherské Hradiště, Mistřice – Bývalý starosta Mistřic na Uherskohradišťsku Martin Ondroušek (nez.) dnes stanul před Okresním soudem v Uherském Hradišti. Zodpovídat se má z údajného provozování černé skládky. Podle kriminalistů měl na nelegální úložiště vyvážet odpad a dopustit se tak nejen neoprávněného nakládání s odpady, ale i porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek by mohl padnout na konci srpna.

Závora s bytelným zámkem byla nepřekonatelná pro všechny ostatní, jen pro bývalého starostu nikoliv. Tři roky řídil Martin Ondroušek (nez.) provoz skládky v mistřické části Javorovec. Skládku zlegalizoval jen naoko, v katastru pozemek se skládkou dál figuroval jako zemědělská a lesní půda. Starosta buď nabízel zákazníkům likvidaci odpadu za nižší cenu, nebo půjčoval klíče od závory spřáteleným firmám, které na skládku vozily i svůj odpad. 

U soudu dnes Ondroušek odmítl vypovídat, k celé kauze se od začátku veřejně nevyjadřuje, řekl jen, že vinu necítí.  Před soudem se tak četla pouze jeho výpověď na policii. Hájil se tím, že na skládku se vozil odpad před jeho starostováním i po něm. On sám nechal na skládku navážet stavební suť proto, aby zabránil ujíždění žlebu. Navážka měla sesouvající se svah zpevnit. 

Hovoří zastupitel František Abrhám (KDU-ČSL) a obyvatelé Mistřic (zdroj: ČT24)

Dohromady se mělo za Ondrouškova starostování navézt do části vesnice Javorovec 1500 tun odpadu, jejichž uložení stavebním firmám uspořilo zhruba půl milionu korun. Nelegální navážku nakonec utnul až anonym a rok trvající policejní pátrání. Obecní úřad si nedávno nechal zpracovat analýzu. Podle výsledků testů není půda na skládce kontaminovaná, a tak radnice zřejmě upustí od nákladné rekultivace skládky. Místo by mělo být jen upraveno a oploceno. 

Vesnice se za starostu postavila 

Obviněný starosta se ale dočkal obrovské podpory od svých sousedů. Petici, kterou na jaře zorganizoval zastupitel František Abrhám (KDU-ČSL), podepsalo přes 560 lidí, což je téměř polovina obyvatel obce. Podle Abrháma na skládku nevyvážel jen samotný starosta, ale i lidé z vesnice a okolí. Dnes jsou tisíce tun odpadu zahrnuty hlínou. Zastupitel exstarostu hájí, že to byl právě on, kdo důsledně dohlížel na to, co se na skládku vyváží. Podle něj se jednalo jen o suť a zeminu, žádný nebezpečný odpad se tam nehromadil. Za celým obviněním je podle něj lidská závist. 

Když se v roce 1984 v Mistřicích zřítila hala podniku Mesit, zahynulo v jejích troskách 18 lidí. Sutiny zborcené fabriky pak byly odvezeny na tři skládky v okolí. Do roku 1989 existenci mistřické skládky v místní části Javorovec nikdo neřešil, po změně zákona v roce 1990 ale měla být buď zlegalizována, nebo zrekultivována. Nestalo se ani jedno. Naopak, podle policie se stala skládka předmětem byznysu.