Policisté odložili případ chlapce, který si vymyslel útok Romů

Brno – Policie odložila vyšetřování případu chlapce z Břeclavi, který si vymyslel, že na něj zaútočili Romové. Státní zastupitelství teď zváží, zda nebude hoch stíhán. Nyní poputuje spis na státní zastupitelství do Břeclavi, kde se rozhodne o případném postihu chlapce. Případ vzbudil v květnu pozornost především proto, že v Břeclavi vyvolal vlnu protiromských nálad a místní Romové museli čelit rasistickým narážkám. Matka chlapce se později za chování syna omluvila a vrátila i stotisícový dar od zpěváka Michala Davida, který dostal chlapec na rehabilitaci.

Břeclavská okresní státní zástupkyně Anežka Forstová již před časem uvedla, že je nutné nejprve vyčkat na to, až policie oficiálně kauzu údajně zbitého hocha odloží. Pak si celý spis vyžádá a zváží, zda jej nelze stíhat či jinak potrestat. Kolem toho vznikly četné spekulace. Někteří právní  experti se ale domnívají, že chlapce nelze za jeho lež nijak postihnout.

Chlapec spadl z výšky a nešťastně se zranil. Poté přivolal telefonem matku, které zalhal, že ho zbili Romové. Když se v nemocnici vzbudil z narkózy, zjistil, že jeho výmluva, kterou zdůvodnil svůj úraz matce, je již v médiích. Falešné obvinění způsobilo vlnu protiromských nálad a týden po údajném napadení prošel Břeclaví protiromský pochod. Po celou dobu vedení radnice a policie neustále řešily bezpečnostní opatření ve městě.

Chlapec byl podroben detektoru lži

Patnáctiletý chlapec původně uvedl, že ho zbili tři Romové, když jim odmítl dát cigaretu. Chlapec byl po incidentu hospitalizován a přišel o ledvinu. Policie se případem intenzivně zabývala a po výpovědi několika osob se nakonec rozhodla samotného chlapce podrobit detektoru lži. „Bylo zjištěno, že výpověď chlapce se nejeví věrohodně… Následně chlapec uvedl, že čin se neodehrál tak, jak původně popsal, a že si zranění způsobil sám,“ uvedl zástupce vedoucího odboru obecné kriminality Luděk Blahák.

Podle něj došlo k zranění mladíka ve skutečnosti v osmém patře bytového domu, kde při předvádění gymnastických prvků propadl ze schodiště o patro níž a narazil do zábradlí. Při incidentu byly přítomny tři osoby, z toho dvě dívky. Právě snaha zaujmout kamarádky zřejmě vedla chlapce k riskantnímu kroku. Trojice přímých svědků po nasazení detektoru lži pravdu přiznala. Důvodem lživé výpovědi byl podle chlapce strach z reakce matky.