V Bartošovicích zahnízdili člověkem vypuštění sýčci

Bartošovice - Zvířecím záchranářům v Bartošovicích se podařil unikátní kousek. Přímo v prostorách stanice zahnízdil pár sýčků, který předtím v místních voliérách pobýval. V České republice a zřejmě i v Evropě je to poprvé, kdy lidmi odchovaní ptáci prokazatelně vyvedli mláďata.

Obyčejná dřevěná bedna na vojenskou munici už zhruba více než měsíc skrývá evropský ptačí unikát. Je domovem pro pár dospělých sýčků a čtveřici jejich potomků. Poprvé jsou rodiči sýčci vypuštění do volné přírody z péče člověka. „V době, kdy už se dalo očekávat, že budou mláďata, tak jsme udělali kontrolu a v podstatě přišli jsme na to, že v jedné z vyvěšených budek ti sýčci jsou,“ prozradil pracovník záchranné stanice Bartošovice Jan Kašinský. „Je to unikát, protože zatím nemáme zprávy, že by se v České republice respektive v celé Evropě něco takového podařilo,“ dodal vedoucí stanice Petr Orel. Sýček obecný byl přitom ještě před půlstoletím jedním z nejrozšířenějších druhů sov. Pak ale jeho populace začala rychle vymírat prakticky po celé Evropě. „Spekuluje se o nejrůznějších civilizačních příčinách, i o nějakých přírodních příčinách, ale přesně se to doposud nepodařilo vysvětlit. Proto se dějí ty záchranné programy, aby se to aspoň trochu pozastavilo,“ řekl ornitolog Otakar Závalský.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Malí sýčci se narodili někdy na počátku června. Po více než měsíci už létají v okolí stanice a stále častěji se od ní vzdalují. Během dne je tak hnízdo většinou prázdné. Ochránci přírody z Bartošovic vypustili během 12 let do volné přírody zhruba 160 mláďat sýčka obecného v několika lokalitách v Poodří. „My děláme takzvaný akustický monitoring, zaznamenáváme v noci na záznamníky hlasové projevy, takže ti sýčci tam jsou. A vůbec není vyloučeno, že hnízdí na dalších místech, ale to dohledávání v terénu těchto maličkých sov je poměrně náročné,“ říká vedoucí záchranné stanice Bartošovice Petr Orel. Podle údajů z loňského roku hnízdí kriticky ohrožený sýček v České republice na pouhých 11 místech. Pět z nich je v Poodří.