Lékaři brněnského traumacentra se o prázdninách nezastaví

Brno - Lékaři z Traumacentra Fakultní nemocnice v Brně letos v létě zaznamenali více vážně zraněných pacientů. Patří mezi ně motorkáři i podnapilí lidé. Například mezi šesti případy poranění páteře skokem do vody bylo letos pět lidí pod vlivem alkoholu. Od začátku roku lékaři brněnského traumacentra ošetřili 1 110 pacientů s vážným nebo život ohrožujícím poraněním.

Zvýšený počet pacientů proti loňsku letos lékaři zaznamenali na urgentním příjmu i v jednotlivých ambulancích. „Na ambulanci ošetříme průměrně 19 lidí za den,“ řekl Pavel Mach, primář kliniky úrazové chirurgie. Podle něj za úrazy často může lehkovážnost lidí, kteří pod vlivem alkoholu skáčou do vody, jezdí na kole nebo řídí motocykl bez ochranných prostředků.

„Náraz v padesátikilometrové rychlosti se rovná pádu ze třetího poschodí,“ připomněl primář urgentního příjmu Martin Doleček.

Loni brněnští lékaři ošetřili 72 cyklistů po nehodách, 25 z nich jelo na kole pod vlivem alkoholu a drog, 57 z nich nemělo helmu. Lékaři novinářům promítli fotografie, na kterých byl například zkrvavený obličej člověka, který bez helmy spadl z kola na hlavu, nebo rozdrcená noha pacienta, který jel na motorce v sandálech a zachytil se o překážku. Přibylo i poranění páteře. Těch bylo v květnu 38, v červnu 26 a v červenci zatím 21. Úmrtnost těžce zraněných pacientů je podle lékařů čtyři až sedm procent.

V bohunické nemocnici jsou proto připraveni i na případ takzvané mozkové smrti, kdy je možné lidem odebrat orgány, a zachránit tak další pacienty. Loni se díky deseti dárcům podařilo dát naději na kvalitnější život 34 příjemcům plic, srdce, ledvin, jater a dalších orgánů. Fakultní nemocnice je největším poskytovatelem dárců orgánů v Jihomoravském kraji, pochází odtud 55 procent darovaných orgánů.

Rozhovor s primářem Pavlem Machem (zdroj: ČT24)

Člověk, který se vážně zraní, se v Bohunicích dostane ze sanitky či z vrtulníku nejprve na urgentní příjem. Tam už na něj čeká tým lékařů, kteří se svolávají přes jednotný systém a v případě potřeby jim přijde sms na osobní telefon. Na urgentním příjmu jsou schopní pacienta celkově vyšetřit. „Je tam kompletní diagnostický komplement, umělá plicní ventilace, přístroje pro podávání léků, transportní přístrojová technika i přístroj pro zevní masáž srdeční,“ vypočítal Martin Doleček. Na příjmu pracuje osm kmenových lékařů a další personál.

Náklady na léčení jednoho pacienta nejsou zanedbatelné. Lékaři to uvedli na příkladu zhruba třicetiletého motorkáře, který se vážně zranil a ztratil hodně krve. Absolvoval několik operací, transfuze a dostal drahé léky. Celková léčba přesáhla milion korun bez započítání následných rehabilitací. I vyléčené těžké úrazy však podle lékařů představují pro pacienta velkou bolest a často i následky do budoucna.

Zrádná voda

Nejen úrazy cyklistů, často jsou s alkoholem spojené i úrazy při koupání. Brněnské traumacentrum už přijalo 6 lidí, kteří si po skoku do mělké vody zlomili páteř. Jen jeden z nich byl střízlivý. Například jednadvacetiletý Pavel skočil po hlavě do rybníka. Po třech týdnech od nehody může hýbat jen rukama. Sedmatřicetiletý Pavel skončil ještě hůře. Po skoku do mělké vody v hasičské nádrži zcela ochrnul. Oba shodně tvrdí, že místo, kam skočili, dobře znali.

Skok do vody jim změnil život (zdroj: ČT24)
Vydáno pod