Rodina sražené dívky v Karviné kritizuje radnici za špatné značení místa nehody

Karviná - Rodina sražené dívky v Karviné kritizuje tamní radnici. Tvrdí, že místo, kde dítě přecházelo silnici, je špatně značené a smrtelná nehoda se vůbec nemusela stát. Karvinská radnice vinu odmítá. Tvrdí, že úsek je bezpečný a za způsobem značení si stojí.

Místo, kde minulý čtvrtek zabilo auto osmiletou dívku. Podle příbuzných k tragédii nemuselo dojít. Chodník, ze kterého dívka přecházela na druhou stranu silnice, je totiž zatarasený a visí na něm cedule s nápisem, aby chodci přešli na protější chodník. Její otec a otčím tvrdí: značení je špatné. Vadí jim hlavně to, že v bezprostřední blízkosti značky není žádný přechod pro chodce ani omezení rychlosti pro automobily. Podle zástupců města je ale úsek v pořádku a v nejbližší době radnice žádné omezení nechystá. „To upozornění, které tam je, je naprosto v pořádku. Chodci by neměli přeskakovat vozovku tam, kde není přechod a nikdy nebyl, pokud to udělají, je to na vlastní riziko a musejí se rozhlédnout,“ vyjádřila se mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. „Na tom konkrétním místě, kde došlo k nehodě, přechod pro chodce nikdy nebyl, jelikož ho tam nebylo zapotřebí. Přechod pro chodce je umístěn o pár metrů výše u křižovatky,“ dodal mluvčí PČR Karviná Miroslav Kolatek.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Město by se mělo nějakým způsobem postarat, aby se něco podobného už nestalo. Někdo by měl dřív, než dá tady na plot ceduli, aby chodci přešli na druhou stranu, nějakým způsobem uzpůsobit to místo k tomu, aby ten člověk měl jak přejít,“ řekl otec sražené dívky David Kněžík. I přesto, že policisté před prázdninami pořádají preventivní akce pro školáky a varují řidiče před zvýšeným pohybem dětí u cest v letních měsících, za poslední tři týdny zemřely v Moravskoslezském kraji při dopravních nehodách už dvě děti, jedno bylo vážně zraněno.

Vydáno pod