Bývalá památka v Kamenné čtvrti definitivně padla

Brno - Úřad městské části Brno-střed nechal dokončit demolici domu v brněnské Kamenné kolonii. Umožnilo to odpamátnění schválené Ministerstvem kultury. Bagry začaly dům rozebírat už loni v květnu, když byl dům ještě chráněný. Pokuty se ale městská část bát nemusí.

Zbourání památkově chráněného domu v Kamenné čtvrti nařídil stavební úřad městské části Brno-střed loni bez povolení památkového odboru brněnského magistrátu. Demolice stavby, o jejíž odkoupení léta marně usilovala spousta lidí, byla proto v rozporu se zákonem. Úředníci se však brání, že zchátralá památka byla v natolik špatném stavu, že v místě bezprostředně ohrožovala bezpečí obyvatel. Než se na omyl stavebního úřadu přišlo, byl už dům tak poničený, že ho ministerstvo nakonec odpamátnilo. Demolici je tak možné, nyní už legálně, dokončit.

Stavební stroje dokončují demolici bývalé památky (zdroj: ČT24)

Městská část od památkového odboru magistrátu pokutu nedostala, protože jednala podle nařízení stavebního úřadu, a tedy v dobré víře. Pokutována mohla být radnice Brno-střed teoreticky i za to, že nechala dům zchátrat do stavu před demolicí. Protože se předtím ale ve vlastnictví vystřídalo více majitelů, není prý možné jasně určit, kdo se na chátraní jak podílel.

Zda budou postiženi konkrétní pracovníci stavebního úřadu, kteří demolici loni schválili, zjišťujeme.

Památku bylo možné zachránit

Dům vznikl v polovině 20. let minulého století a je součástí chráněné kolonie.
„V jiných městech tyto unikátní soubory staveb mizí. Udivuje mě, že je město nechrání, a naopak je nechává takto skončit,“ řekl architekt Petr Hurník. „Cihly, ze kterých byla postavená, jsou staré, ale kvalitní. V domě mohly být maximálně zateklé stropy nebo zahnilá podlaha, ale ty je možné opravit,“ tvrdil loni Hurník.

Dům v Kamenné čtvrti před demolicí
Zdroj: ČT24