Dienstbier o kandidatuře: Přízeň lidí je legitimnější než podpora poslanců

Praha - Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier (ČSSD) začal shromažďovat podpisy pod petici nutnou pro účast v přímé volbě. Řekl to v Interview ČT24. I přesto, že má jistou podporu ČSSD, chce se ucházet o přízeň konkrétních lidí. Dodal, že kandidát, který nebude mít nejméně 50 tisíc občanů na své straně, bude mít nižší legitimitu než jeho konkurenti.

Dienstbier připomněl, že pro svou kandidaturu musí najít buď podporu deseti senátorů, dvaceti poslanců, nebo padesáti tisíc občanů. Sám si vybral třetí variantu. „Myslím, že kandidátovi, který za sebou nebude mít minimálně padesát tisíc lidí, to snižuje legitimitu v samotném střetu před prezidentskými volbami.“

Do jisté míry je tak sbírání podpisů začátek jeho prezidentské kampaně. „Myslím, že je logičtější se při prezidentské kandidatuře ucházet o podporu konkrétních lidí,“ uvedl. Dienstbier je zároveň přesvědčen, že se mezi senátory těší velmi silné podpoře. „Těch minimálně deset senátorů bych velmi snadno získal k tomu, abych mohl kandidovat,“ zdůraznil.

 Hlasování o nedůvěře je podle Dienstbiera zcela na místě

Dienstbier také reagoval na středeční hlasování o nedůvěře. To je podle něj ze strany opozice zcela na místě vyvolat bez ohledu na to, zda má nebo nemá ve sněmovně většinu. „Jestliže vláda zásadním způsobem ohrožuje demokratický právní stát, ohrožuje nezávislost orgánů činných v trestním řízení a snaží se ovlivňovat vyšetřování trestných činů, které se dotýkají jejich politiků, tak si myslím, že žádná jiná možnost, jak reagovat ze strany opozice, není,“ podotkl.

Dienstbier o Kalouskově telefonátu v kauze CASA:

„Myslím, že ty role zde byly zcela jasné. Šlo o naprosto flagrantní a nepřijatelné zasahování do činnosti policie.“

Zvyšování platů poslanců není na pořadu dne

Vláda včera rozhodla, že nechá rozhodnutí o zvýšení platů ústavních činitelů na poslancích. Podle Dienstbiera ale není zvyšování platů vůbec na pořadu dne. „V dobách, kdy vláda odmítá řádnou valorizaci důchodů, když škrtá celou řadu sociálních dávek, zmrazila platy ve veřejném sektoru, nepovažuji za správné, aby vláda sama sobě a dalším ústavním činitelům zvyšovala platy,“ míní.

Plat poslanců, ministrů a také soudců se má podle návrhu reagujícího na rozhodnutí Ústavního soudu o mzdách soudců počítat z vyšší částky. Podle Dienstbiera se verdikt ústavního soudu týkal jen soudců. „Tady je potřeba zcela jasně oddělit platy soudců a platy dalších ústavních činitelů, protože ty nálezy ústavního soudu se týkají pouze platů soudců. To, co vláda tady předvádí, že říká, že ústavní soud rozhodl a oni musí, tak to je pokrytectví,“ reagoval.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)