OKD prý kvůli rozšíření těžby v Karviné na lidi tlačí

Karviná – Občanské sdružení Karviná proti těžbě tvrdí, že společnost OKD mate občany, když tvrdí, že o odkup pozemku požádalo už 230 lidí. Tím prý vytváří nátlak na ostatní, aby se s těžaři také dohodli. Sdružení ovšem upozorňuje, že zdaleka nejde o 230 majitelů rodinných domů, OKD tam prý započítalo i vlastníky garáží, parcel nebo polí. OKD chce ve městě rozšiřovat těžbu, musí se proto domluvit se všemi majiteli pozemků.

„Děkuji, svůj domov neprodám,“ hlásí cedulky na většině plotů v Karviné Starém městě. Vedení společnosti OKD přesto věří, že k těžbě nakonec dojde. „My si uvědomujeme, že abychom mohli realizovat náš záměr, musíme dospět k dohodě se všemi majiteli nemovitostí nebo firem,“ uvedl mluvčí společnosti Marek Síbrt. OKD podle něj nemá žádný důvod manipulovat s počtem žádostí, těžaři prý ani nikoho aktivně nekontaktují. 

Jedním z těch, kteří už se rozhodli pro prodej, je majitel restaurace Štefan Kmošek. Tomu nabídli těžaři dvojnásobek její původní ceny, provoz proto končí na konci příštího roku. Kmošek se obává, že se lidé z okolí postupně vystěhují a restaurace by zůstala prázdná. 

A podobné obavy mají i další majitelé nemovitostí. Podle lidí ze sdružení Karviná proti těžbě toho OKD zneužívá a počet žádostí o odkup nadsazuje. „Můžou to být zahrádky, můžou to být garáže, pole, ostatní plocha. Žádost také neznamená již uskutečněnou podepsanou dohoda. Tímto dělají psychický nátlak na občany,“ tvrdí Monika Heisingová ze sdružení. 

Soužití s těžaři není na Karvinsku bez problémů, kvůli pohybům půdy majitelům domů často praskají zdi a vznikají i další škody. OKD loni zaplatila poškozeným 140 milionů korun, ne vždy se ale s nimi domluví.