Za internetový podvod hrozí pachatelům až osm let vězení

Olomouc - Okresní soud v Olomouci se začal zabývat jedním z největších internetových podvodů v zemi. Trojice mužů podle obžaloby okradla kolem pěti set lidí a připravila je o 1,5 milionu korun. Podvodníkům hrozí až osm let vězení.

U soudu vypovídali tři muži, kteří podle obžaloby prodávali přes internet levné mobilní telefony a herní konzole. Zákazníci zaplatili na bankovní účet, ale objednaného zboží se už nedočkali. „Obžalovaným je kladeno za vinu, že za více jak rok a půl poškodili internetovými podvody 492 osob,“ uvedl státní zástupce Daniel Němec. Podle obžaloby muži prodávali zboží pod smyšlenými jmény. Dokonce použili i jméno kriminalisty, který případ vyšetřoval. Kriminalisté na případu pracovali dva roky. Obžalovaný Tomáš Rybářík se jako jediný přiznal a řekl, že toho lituje a že jednal ve finanční tísni. Z peněz od zákazníků měl dostat minimum, ostatní si prý rozdělili komplicové. Před policií se nakonec skrýval. Poslední dny na svobodě strávil bez jídla a peněz v lese u Luhačovic. „Navrhujeme znalecký posudek z oboru psychologie a psychiatrie na mého klienta, protože z našeho úhlu pohledu se ta věc jeví tak, že je do jisté míry obětí, a je potřeba prozkoumat, zda a do jaké míry byl závislý na druhých osobách při svém jednání a chování,“ vyjádřil se obhájce obžalovaného Rybáříka Leoš Vyhnánek.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Další dva obžalovaní vinu popřeli. Pouze Michal Škňouřil přiznal, že loni oslovil Rybáříka s žádostí o finanční pomoc. Michal Škňouřil a Michal Smékal měli problémy se zákonem již dříve a nyní se kvůli podobné činnosti zodpovídají před přerovským soudem.