Vojenský hřbitov v Černovíře se dočká opravy

Olomouc - Vojenský hřbitov v Olomouci – Černovíře se dočká opravy. Jde o kulturní památku chráněnou mezinárodními smlouvami. Za její žalostný stav může více než padesátileté pustošení hřbitova. Olomouckou radnici budou opravy stát 3 miliony korun.

Tři tisíce vojáků různých národností. Katolíci, evangelíci, pravoslavní, muslimové i židé. Místo posledního odpočinku obětí válek posledních 150 let se dočká opravy. „Chceme udělat další tři etapy oprav, které budou spočívat v tom, že se již v tuto chvíli rekonstruuje oplocení hřbitova. Dále chceme obnovit zeleň,“ prozradil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Třetí etapou má být oprava zchátralých pomníků. Kromě toho i katolické a muslimské kaple. „Na Černovírském hřbitovu v Olomouci se nacházejí ostatky především vojáků, kteří padli v období první světové války a zemřeli na svá zranění ve vojenské nemocnici na Klášterním Hradisku,“ uvedl vojenský historik Martin Vaňourek.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Po únorovém převratu v roce 1948 hřbitov postupně chátral. Velkou zkázu přinesl začátek 80. let. „Za bývalého režimu, aby se ulehčila nějaká úprava tohoto hřbitova, tak náhrobky s kříži vytáhli ven. Přijel sem buldozer, celé to pole zarovnal takovým způsobem, že dneska vlastně už ani nevíme, kde ty původní hroby jsou,“ potvrdil člen občanského sdružení Signum Belli Jaroslav Hudský.

„V roce 2014 bude výročí 100 let od vypuknutí první světové války a myslíme si, že aspoň k tomuto datu by měl opět Černovírský vojenský hřbitov být v důstojném stavu,“ říká náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Od vyhlášení první světové války do konce roku 1919, kdy válečný stav oficiálně skončil, bylo na hřbitově pochováno více než tři tisíce dvě stě vojáků minimálně třinácti národností. 

Vydáno pod