V Lukovanech se rozhořel spor o zpoplatněnou silnici

Lukovany (Brněnsko) – Nezákonný příjem získávaly do obecní kasy Lukovany na Brněnsku, když za vjezd na obecní cestu požadovaly od řidičů peníze. Takový postup za nezákonný odsoudil ombudsman i Ústavní soud. Podle nich není možné povolení k vjezdu prodávat, jednalo by se o skryté mýto.

Zatímco obyvatelé obcí Lukovany a Vysoké Popovice, které zpoplatněná cesta spojuje, mají na povolení k vjezdu nárok zdarma, ostatní řidiči si, pokud tudy chtěli jezdit, museli povolení koupit. Rozhodnutí obce vyvolalo mezi řidiči kritiku. „Tahle cesta je pro mě důležitá. V současné době bydlím nedaleko, ale v Lukovanech mám staré rodiče, za kterými pravidelně dojíždím. Já od samého prvopočátku to zpoplatnění nechápu,“ popsala Lenka Trtílková. Právě ona soudní kolotoč spustila, když si z principu odmítla povolení koupit. Důsledek? Čtyřikrát týdně musela k příbuzným jezdit po objížďce dlouhé téměř sedm kilometrů.

Paní Trtílková o silnici spojující obě obce (zdroj: ČT24)

Lenka Trtílková se kvůli obecní vyhlášce nakonec obrátila na veřejného ochránce práv a za pravdu jí dal on i Ústavní soud. „V daném případě nebylo možné zavést poplatek za vjezd, protože zákon předpokládá, že zpoplatněn bude vjezd do určité lokality, která je hodnotná z hlediska krajiny, aglomerace, nikoliv průjezd mezi dvěma obcemi,“ objasnil nález soudu generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Poplatek se platí na dálnicích a na silnicích první třídy, vybírání peněz jinde by znamenalo skryté mýto.

Ať si jezdí přes Zakřany, vzkazuje starosta

Za tři roky díky placeným povolením přitekly do obecní kasy jen zhruba čtyři tisíce korun. Ani výhra u soudu ale řidičům, jako je Lenka Trtílková, nepomůže – povolení automaticky dostanou bezplatně jen místní občané nebo chataři. „Pokud tu někdo má rodinu, nic mu nebrání objet to cestou na Zakřany, je to úplně jednoduché,“ vzkázal starosta Lukovan Jan Vyhnalík (nez.). Kdo se na cestu vydá bez povolení, tomu hrozí až dvoutisícová pokuta.

Podívejte se na sazebník, který je stále zveřejněný na stránkách obce.

Lence Trtílkové teď kancelář ombudsmana doporučila o bezplatné povolení požádat znovu. Tomu, že jej získá, ale ona sama kvůli sporu se starostou příliš nevěří. „Pokud by ho skutečně nezískala, patrně by přicházelo v potaz obrátit se na Ministerstvo vnitra, aby zkontrolovalo, zda neposkytnutí výjimky bylo v souladu se zákonem,“ vysvětlil asistent z Kanceláře veřejného ochránce práv David Slováček.