V Brně začal velký festival Letních shakespearovských slavností

Brno - Představením Dvaja páni z Verony dnes začal třináctý ročník brněnských Letních shakespearovských slavnostní. Do 4. srpna uvidí zájemci na nádvoří hradu Špilberk několik představení z díla Williama Shakespeara. Pro diváky jsou připravené dvě nově nastudované hry i ty, které se hrály už v minulosti.

V prvním představení lidé mohli vidět například Lukáše Vaculíka a Zuzanu Norisovou. Hra měla svoji českou premiéru. „Hru plnou rafinovaných slovních hříček a prudkých citových zvratů režíroval slovenský divadelník a hudebník Peter Mankovecký,“ uvedla programová manažerka akce Helena Huláková. Mezi novinky letošního ročníku patří napínavý příběh Richard III. a komedie Marná lásky snaha.

Návštěvníci letošních Letních shakespearovských slavností v Brně nebudou mít z důvodu pokračujících oprav a úprav hradu Špilberku a přilehlého parku k dispozici parkoviště pod hradební zdí.  Každý den od 19:30 do 20:30 je odveze kyvadlová doprava z ulice Husova.

Pražská část slavností se letos už potýkala s nepřízní počasí, kvůli přívalovým dešťům museli organizátoři zrušit čtyři reprízy Richarda III. Shakespearovské slavnosti se konají i v jiných městech, do 7. září mohou diváci vidět hry v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě, Zvolenu, a poprvé i v Plzni. V programu je deset Shakespearových her, naplánováno je celkem 160 představení.