V Brně začal multižánrový festival ProART

Brno - Devátý ročník multižánrového festivalu ProART odstartoval v Brně. Nabízí každodenní workshopy i večerní představení. Pod vedením špičkových umělců z celého světa se zájemci můžou vzdělávat v různých tanečních stylech, herectví, zpěvu a hudbě.

Festival ProART přináší tanec v nejrůznějších podobách, představení a workshopy pod vedením sedmadvaceti pedagogů ze čtrnácti světových zemí – například Izraele nebo Chile. „Snažíme se žánry prolínat, vyzvat umělce, aby se nespecifikovali jen na svůj druh umění, ale aby se zajímali i o to ostatní. Nabízíme nové lekce herectví, storytellingu s Bárou Voráčovou, která je už známou brněnskou tváří, a máme i lekce klavíru,“ říká Alena Pajasová, výkonná ředitelka festivalu ProART. 

Mezi novými jmény se na festivalu objevili třeba Milan Ostrčil, osobnost současného tance, nebo klavírní virtuos Richard Pohl.

  • Festival ProART zdroj: ČT24
  • Festival ProART zdroj: ČT24

Jak vypadá propojení tance s dalšími žánry v praxi, o tom se každý může přesvědčit na večerních představeních. Předvedou se na nich někteří lektoři i hosté ze zahraničí. První večer zahájil rakousko-turecký tanečník Ziya Azazi s choreografií založenou na tradici tanců dervišů. „Taneční představení Dervish in Progress je spojením minulého a současného, setkáním tradic Východu a současného západního tance s moderními prvky. Mým cílem je naučit se používat tradiční taneční slovník v nové vizi, v dnešní podobě,“ říká Ziya Azazi. 

Festival proART v Brně potrvá do příští neděle, kdy vyvrcholí workshopem a vystoupením izraelského souboru Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company. Na další týden se pak přesune do Prahy.

Festival ProART v Brně (zdroj: ČT24)