Rok po podezření ze zfalšování zápisu Juha opustil sdružení ve Vranově

Drásov – Před více než propukl v místním sdružení ve Vranově u Brna spor o to, zda je zápis z „vánočního“ sněmu ODS pravý. Dodnes se nepotvrdilo, zda byl skutečně zfalšovaný, jak tvrdí dvě členky sdružení, nebo ne. Nikdo tedy nebyl potrestán. Zvláštní tečku má kauza i kvůli tomu, že řady místního sdružení teď opustila nejvýznamnější osoba této kauzy – krajský zastupitel Marek Juha.

Celou věc odstartoval oblastní manažer ODS Pavel Had, který loni v lednu začal shromažďovat zápisy ze schůzí, usnesení a další materiály místních sdružení na intranetu občanských demokratů. Byl to on, kdo odhalil, že vranovské radě dávno vypršel mandát, a upozornil na to na schůzi. Jenže vzápětí zmiňovaný Marek Juha přišel se zápisem z „vánočního“ sněmu, kde se údajně volilo nové vedení. Proti tomu se ohradily dvě členky, které byly na zápise zapsané. „Vánoční sněmu jsem se nezúčastnila,“ tvrdila dodnes současná předsedkyně vranovské ODS Kateřina Jetelinová.

Smírčí výbor strany označil údajný sněm za neplatný. „Smírčí výbor je toho názoru, že je nezbytné vyvodit z těchto skutečností odpovídající důsledky, a proto doporučil Výkonné radě ODS zvážit zrušení licence tomuto místnímu sdružení,“ píše Veronika Vlková v rozhodnutí devítičlenného Smírčího výboru ODS. Žádné „odpovídající důsledky“ ale dosud nikdo nepřijal. Ačkoliv si vranovská ODS Juhu několikrát zvala na jednání, aby vše vysvětlil, on nikdy nepřišel.

Na začátku prázdnin navíc pozměnil své působiště – z vranovského sdružení zamířil do nedalekého Drásova. „Přestoupil jsem, protože jsem se tak rozhodl, je to úplně běžná věc. To, co se stalo ve Vranově, je interní záležitost ODS. K tomu já vám nic neřeknu,“ reagoval na dotaz ČT Marek Juha.

Změnit místní sdružení může kdokoliv, když chce, říkají Juhovi kolegové

Nic zvláštního na jeho kroku nevidí ani drásovská ODS. „Marek Juha požádal o přestup před čtrnácti dny, rada to schválila, formálně bylo vše v pořádku. Já o žádném jeho provinění nic nevím,“ tvrdil Libor Marada z Místního sdružení ODS v Drásově.

Podobný názor zastává také předseda Oblastního sdružení ODS Brno-venkov David Šeich. Podle svých slov nebyl o změně Juhova působiště oficiálně informován. „Je právem každého člena požádat o členství v jakémkoli místním sdružení, které jej může přijmout či odmítnout. Podle mých informací Místní sdružení Vranov pochybení pana Juhy opakovaně projednalo v jeho nepřítomnosti a již se případem rozhodlo nezabývat, tudíž mu vyloučení nehrozilo,“ uvedl předseda Oblastního sdružení ODS Brno-venkov David Šeich. Jenže i tak může být Juhův krok považován za určitou pojistku. Místní sdružení totiž může navrhnout zrušení či pozastavení členství. V Drásově to ale Juhovi nehrozí.

Kauza "Vánočního sněmu" nedořešena (zdroj: ČT24)
Vydáno pod