Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě pokračují česko-slovensky

Ostrava - Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě pokračují po Marné lásce snaze česko-slovenským představením Oko za oko – niečo za niečo, které mělo předloni dvojpremiéru v Bratislavě a v Brně. Organizátoři slibují jiskřivou, stále aktuální komedii o tom, jak co nejlépe řídit stát.

Režii má Michal Vajdička, jenž pracuje se slovenským překladem Lubomíra Feldeka, který kombinuje s českou verzí Martina Hilského.

Hlavní ženskou roli hraje populární česká herečka Ivana Jirešová, v úloze Vicenzia se představí Martin Trnavský, v roli zákonodárce a vladaře diváci uvidí Richarda Stankeho.

Hru, v originále Measure for measure, která je plná slovních hříček a přesmyček, napsal Shakespeare na počátku 17. století. Odehrává se v prostředí vídeňské smetánky, která je, tak jako jiné, pokřivená dvojí morálkou.

Na pódiu Slezskoostravského hradu mohou diváci tuto méně známou Shakespearovu hru vidět v úterý, ve středu nebo ve čtvrtek. Letos je představení na programu pouze v Ostravě a v Bratislavě. Loni mělo úspěšnou premiéru v Praze.