Opravy historických tunelů komplikují dopravu

Olomouc - Na tři měsíce uzavřela trať mezi Hrubou vodou a Domašovem nad Bystřicí oprava dvou železničních tunelů. Uzavírka komplikuje život hlavně lidem, kteří dojíždí do velkých továren v Mariánském údolí. Cesta se jim dvojnásobně prodloužila jak vzdáleností, tak časově. Navíc s tak dlouhodobou výlukou se ještě nesetkali.

Domašovský a Jívovský tunel – jeden měří 120, druhý 150 metrů. Vznikly v roce 1872. Jejich oprava teď zastavila všechny vlaky na místní trati. Milan Reich z Moravského Berouna pracuje v Hlubočkách u Olomouce. Dříve mu cesta z práce trvala po železnici 35 minut. Teď se zdrží i o hodinu. „Vlakem do Olomouce, z Olomouce autobusem do Domašova a pak vlakem do Moravského Berouna,“ popisuje. Jiná možnost ale není. Z Hluboček do Domašova nad Bystřicí totiž nevede silnice a tak nezbývá, než jet po 40 kilometrů dlouhé objížďce. Až do 16. října čeká podobné zdržení všechny, kteří zamíří po trati z Olomouce na Bruntál.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Správce se do rekonstrukce 140 let starých tunelů pustil hlavně kvůli bezpečnosti. Z klenby totiž v některých místech začaly odpadávat kameny. Protože tunely jsou v nepřístupném terénu, složitě se k nim dostává těžká technika. Stavebníci proto museli uzavřít i vyhledávané údolí řeky Bystřice. Správci železnice alespoň pro pěší vytyčily trasy, kudy je možno staveniště obejít. Podle starosty Ladislava Štefánky jsou ale téměř nepoužitelné.