Portugalští umělci mají přechodné studio v Ostravě, tvoří i ve slévárně

Ostrava – Dva portugalští umělci – malíř, sochař a vizuální umělec Pedro Cunha a performerka a fotografka Maria Sophia Xavier jsou v Ostravě na uměleckém pobytu. V Industrial Gallery v centru města mají na tři týdny otevřené studio, ve kterém tvoří a přizývají k tomu další umělce.

Zajímá je především průmyslové prostředí Ostravy a industriální materiály. Ve vítkovické slévárně už vytvořili sochu ze zdrojů slévárny. Pedro Cunha začne ve čtvrtek malovat na venkovní zeď v areálu továrny. „Nejedná se však o graffiti. Vytvořil si vlastní styl, který si už vyzkoušel ve venkovním prostředí New Yorku,“ uvedla kurátorka galerie Hana Mikulenková. V úterý večer chystá dvojice zvláštní projekt, ve kterém bude Maria Sophia Xavier přímo v galerii míchat své animace a Pedro Cunha bude podle nich malovat. Akce by měla trvat několik hodin.

Umělci, oba jsou z Lisabonu a pna studovali architekturu, se už zapojili do Festivalu v ulicích, který provázel hudební festival Colours of Ostrava. Společně s domácími výtvarníky Martinem Froulíkem, Pavlem Matyskou a Hanou Mikulenkovou spolupracovali na vzniku velkoformátové malby.

Industrival Gallery hradí umělcům celý pobyt, oni nechají galerii část děl, která v Ostravě vzniknou. O velkoplošnou malbu, kterou dělali na Festivalu v ulicích, už projevilo zájem Národní divadlo moravskoslezské. Působení umělců v Ostravě završí výstava, na které ukáží, co zde vytvořili. Vernisáž bude posledního července.

Vydáno pod