Velký Čech Cimrman má vlastní odrůdu pšenice

Jižní Morava – V době, kdy většina zemědělců běduje nad špatnou úrodou, se přeci jen najde pár pěstitelů, kteří se mohou radovat. Dočkali se bohaté úrody nové úrody pšenice, která se řadí do kategorie super elitních a chlubí se rekordní objemovou hmotností. A není se čemu divit. Jedná se totiž o Cimrmanovu ranou.

S nápadem na název nové odrůdy pšenice, která splňuje veškeré české normy a je registrovaná i v Evropské unii, přišel šlechtitel pšenice Petr Laml z Branišovic. „V dřívějších dobách se pšenice jmenovaly poeticky – třeba Židlochovická osinatka, Pavlovická 196, Jihomoravská holice. Dneska jsou názvy spíše úderné. A protože mám rád staré věci, pana Svěráka, tak jsem si vzpomněl na Cimrmana,“ popsal vymýšlení jména Laml.

Pojmenování odrůdy po největším Čechovi posvětil i herec Zdeněk Svěrák, který se zabývá udržováním památky Járy Cimrmana.„Požádali jsme ho o souhlas, nechtěli jsme Cimrmanovo jméno použít jen tak. Pan Svěrák s tím souhlasil, dokonce nám napsal něco ve smyslu, že mu bude ctí,“ řekl potěšeně Laml.

Novou odrůdu pšenice už lze vidět růst například u Černé Hory, kde se jí daří snad nejlépe z celé jižní Moravy. Do kategorie super elitních odrůd ji řadí především její odolnost. „Super elitní pšenice by si měla udržet kvalitu i ve zhoršených podmínkách – například když při žních prší,“ vysvětlil Laml. Tato odrůda je také vysoce odolná vůči mrazům. Dorůstá do střední výšky a má výjimečnou potravinářskou kvalitu.

Pokud se ji někdo rozhodne hledat, možná ho zmate cedule, která na polích u Černé Hory visí. Podle ní se totiž pšenice nejmenuje Cimrmanova raná, ale Cimrmanova rána. Zda jde jen o omyl nebo o malý žert v cimrmanovském duchu, se ale kolemjdoucí nedozví.

Jára Cimrman by byl s výsadbou jistě spokojen, protože pěstěním pšenice se ve svém životě prokazatelně zabýval. Nebo to alespoň tvrdí ve hře Vyšetřování ztráty třídní knihy.