Malé obce mohou přijít o miliony korun

Ostrava - Nové rozpočtové určení daní se nelíbí starostům Starých Hamrů a Bílé v Beskydech. Jejich rozpočty totiž budou navzdory slibům politiků chudší o miliony. Svaz měst a obcí, který se na návrhu zákona podílel, ale tvrdí, že vyjednal maximální kompromis a že obcím ztráty stát vykompenzuje.

Malé obce jsou znevýhodňované na úkor menších. Heslo, se kterým vládní TOP 09 navrhla nové rozpočtové určení daní. Minimálně na Starých Hamrech, kde žije 550 lidí, toto tvrzení ale neplatí. „Ten původní záměr byl trochu jiný, než je konečný dopad. Pro naši obec to představovalo o milion korun navýšení příjmů, ale realita je taková, že ztrácíme dva miliony,“ tvrdí starosta Starých Hamrů Jan Klepáč. A stejný problém mají na Bílé s necelými 300 obyvateli. Přijít má o milion a půl. Peníze se totiž přidělují podle poměru počtu obyvatel a velikosti obce. Jak Staré Hamry tak Bílá doplatili na to, že se rozkládají na velké ploše uprostřed beskydských kopců.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Kompromis starosty Bílé a Hamrů neutěší. Už teď tak přemýšlí, kde ušetřit. Problémy budou asi hlavně v zimě s odklízením cest. Na každoroční více než metrové závěje sněhu jsou už místní zvyklí, stejně tak ale na to, že jsou silnice průjezdné až do nejzapadlejších koutů obce.

Zatímco v údolí řeky Ostravice panuje vztek a zklamání, Ostrava se nakonec se ztrátou 158 milionů ročně už smířila a naopak velké plány mají v Novém Jičíně, Českém Těšíně a Třinci. „Našim největším problémem jsou nedostatečná parkoviště, opravy chodníků, chceme postavit nízkonákladové byty,“ těší se na změny starostka Třince Věra Palkovská. Poslední šancí pro starosty Starých Hamrů a Bílé je Senát. Ten bude o tom, jestli schválí zákon ve stávající podobě nebo ho vrátí Sněmovně, rozhodovat v polovině srpna. Proto už v nejbližších dnech plánují setkání se zástupci horní komory Parlamentu.